Weten & Tech

‘NH90 boordhelikopter maakt missiedebuut in Somalië’

23-01-2013 20:38

-Zo meldde Defensie 21 januari. Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter trekt er (weer) op uit richting Somalië. Aan boord een nieuwe NH90 helikopter in NFH uitvoering (NATO Frigate Helicopter). De marineheli heeft de primeur om als eerste op operationele buitenlandmissie te gaan. De NH90 is inmiddels door dertien landen besteld (wiki NH90: 615 stuks), waar men bij NH Industries partner Fokker Technologies erg blij mee is. Nederland heeft twaalf NFH- en acht TTH (Tactical Transport Helicopter) uitvoeringen in bestelling, waarvan de achtste in februari geleverd wordt. De eerste in Full Operational Capable-configuratie. De piraten in Somalië gaan dus eventueel stoeien met een die op papier nog niet alles kan.

1NH90deklanding

De opvolger van de Westland Lynx helikopter mag dan nog niet volledig operationeel zijn, de 360° radar (met multiple track while scan en beeldversterkende ISAR –Inverse Synthetic Aperture Radar) ‘doet’ het wel. Zo ook de draaibare infraroodcamera voorop. Daarnaast vliegt de NH90 een stuk verder dan de Lynx die maximaal circa 500 kilometer ver kwam tegen circa 900 kilometer voor een NH90. Zelfs bijna het dubbele (1600 km) met externe tanks. Kon er uit een Lynx hooguit een zes- tot acht man boarding team komen klimmen, in een NH90 NFH kunnen er veertien man mee, of zeven als de heli tjokvol maritieme apparatuur tegen onderzeeërs en oppervlaktedoelen zit. Tenzij de De Ruyter stiekem nog ander spul heeft meegenomen, steekt er wel eenzelfde MAG uit de deuropening als bij een Lynx.

1NH90side2

Hr. Ms. De Ruyter
1hrmsderuyter2

Aan boord van de Hr. Ms. De Ruyter bestaat het heli-detachement uit dertien man. In totaal bevinden zich 220 man aan boord van het fregat, met een enhanced boarding element van het Korps Mariniers als piratenpakket.

Piratenpakket
1boardingteam


De nieuwe en de oude -nog steeds een van de meest manouvreerbaarste in zijn klasse

NHI promo
http://www.youtube.com/watch?v=vjSRSEfk1R8

Mk 46 torpedo droptest

(Foto’s: Defensie)