Binnenland

Nederland krijgt buikpijn van sensatiejournalistiek VARA

24-01-2013 15:09

Met update onderaan artikel Een ‘scoop’ van radioprogramma DeGids.fm, groot gebracht door VARA-weblog Joop.nl en uitgemolken op een ‘multimediale website‘ is niet goed gevallen bij veel Nederlanders. Het programma beweert dat Tim Ribberink, die begin november zelfmoord pleegde nadat hij eindeloos zou zijn gepest, helemaal geen afscheidsbrief heeft geschreven. De brief werd gepubliceerd in kranten en zorgde voor een groot nationaal debat over pesten. De VARA haalt hard uit met termen als “bizarre wending”, “niet echt” en “verzonnen”. Deze berichtgeving wordt door veel lezers gekwalificeerd als ‘sensatiejournalistiek’ en ‘lijkenpikkerij’.

Wat doet het er toe?

VARA-verslaggever Bert Molenaar van DeGids.fm deed onderzoek naar de afscheidsbrief en concludeert dat die niet bestaat. Een oom van de jongen bevestigt dit. “Er is geen afscheidsbrief, maar wat is de definitie van een brief. Wat is dan een brief, wat is de definitie van een brief”, aldus de oom. De tekst die later in de advertentie opdook zou echter wel op de telefoon van Ribberink hebben gestaan. Daarom vindt AD-misdaadverslaggever Chris Klomp het de moeite van het discussieren niet waard: “Deze discussie is slechts een technische. Brief of sms. Wat doet het er toe. Hij heeft er zelf over geschreven,” aldus Klomp op Twitter.

Volgens Volkskrant-verslaggever Heleen van Lier gaat de VARA met de berichtgeving een stap te ver. Op Facebook noemt zij het “ongerechtvaardigde sensatiejournalistiek”. Ook op Twitter spreken veel mensen hun afschuw uit over de berichtgeving. Zie hieronder een selectie.

Update: Hier een trailer (hoe smaakvol) van ‘Het Zwijgen van Tillige’
http://www.youtube.com/watch?v=NDzKUnUnlK0