Binnenland

Eindhovense mishandeling verzameltopic

25-01-2013 13:42

De 17-jarige verdachte van de Eindhovense mishandeling die zijn aandeel reeds heeft bekend, zal poging tot doodslag ten laste worden gelegd. Hij zal nog zeker veertien dagen vastzetten. Dat heeft zijn advocaat laten weten.

De vijf verdachten die vastzaten in Turnhout werden op een geheime locatie vastgehouden. Dit omdat de vijf ernstig werden bedreigd.

“De heksenjacht op sociale media stemt tot nadenken. De daders waren bevreesd dat ze uit hun eigen woning zouden worden gesleurd”, laat de Turnhoutse politiechef weten aan de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

Nieuw filmpje

Aanstaande maandag zal het opsporingsprogramma Bureau Brabant op Omroep Brabant opnieuw schokkende beelden van zwaar zinloos geweld vertonen. Dit keer gaat het om een man die op 1 januari vroeg in de ochtend zonder reden in elkaar wordt geslagen in de Eindhovense binnenstad.

Volgens de politie zijn die ochtend meer mensen slachtoffer geworden van dezelfde daders.

Afspraken media

De reden dat deze filmpjes pas weken en soms maanden na de misdaad worden uitgezonden heeft te maken met strenge afspraken tussen politie, justitie en de media.

Om te voorkomen dat de filmpjes te snel op internet belanden, wil de politie ze pas vertonen als ook de opsporingsprogramma’s op televisie ze uitzenden. Helaas hebben deze opsporingsprogramma’s vaak een wachtlijst.

Dat de dader vervolgens maanden vrij rondloopt en mogelijk nieuwe slachtoffers maakt, vindt justitie stukken minder belangrijk dan de privacy van de misdadigers of de afspraken met bevriende media.