Binnenland

Geen bezoekregeling hoofdverdachten Amsterdamse zedenzaak

25-01-2013 17:30

Richard van O. heeft een bezoekregeling aangevraagd om zijn echtgenoot Robert M. te ontmoeten in de gevangenis. Beiden zijn inmiddels veroordeeld in de Amsterdamse zedenzaak. Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven weigert mee te werken aan een bezoekregeling. De twee echtgenoten hebben elkaar nu twee jaar niet gezien, behalve in de rechtszaal.

Bezoek maatschappelijk niet uit te leggen

Staatssecretaris Fred Teeven heeft de aanvraag voor een bezoekregeling geweigerd. Teeven en het Openbaar Ministerie zijn van mening dat een dergelijk bezoek maatschappelijk niet uit te leggen is. Ook de inrichting waar Van O. vastzit heeft negatief geadviseerd. Een beroepscommissie is het er niet mee eens en wil dat de staatssecretaris een nieuw besluit neemt.

M. werd in mei veroordeeld voor het veelvuldig misbruiken van zeer jonge kinderen en kreegĀ 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging. M. bekende zelf dat hij 87 zeer jonge kinderen ernstig heeft misbruikt, justitie heeft hem voor 67 gevallen vervolgd. Zijn echtgenoot Van O. was volgens de rechtbank in Amsterdam medeplichtig aan het misbruik en kreeg 6 jaar.

Update:
Staatssecretaris Fred Teeven heeft inmiddels toestemming gegeven met de voorwaarde dat ze geen lichamelijk contact hebben. Richard van O. gaat hiermee niet akkoord, dus een bezoek zal voorlopig alsnog uitblijven.