Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Verwachte daling inkomen motor achter groei 50PLUS

27-01-2013 11:00

50PLUS stijgt weer één zetel in de peiling van deze week, dat betekent dat deze partij nu op negen zetels staat, de hoogste stand sinds haar start. Een belangrijke motor voor deze groei lijkt de verwachte inkomensdaling in 2013 te zijn.

peiling-27-01-13
 

Inkomensontwikkeling

Er is gevraagd hoe het inkomen van 2013 zich zal ontwikkelen. Dan geeft 43 procent aan dat er waarschijnlijk sprake zal zijn van een daling, waarvan 15 procent meer dan 5 procent. Daar blijkt een sterke samenhang te zijn met leeftijd. Tweederde van de personen boven de 55 geeft aan dat het inkomen gaat dalen. Bijna de helft van deze groep (dus ongeveer een derde) geeft aan dat het meer dan 5 procent is.

inkomen-27-01-13
 

Politieke voorkeur en inkomen

Er is ook een sterke relatie tussen de politieke voorkeur van dit moment en de verwachting van de inkomsten. De groep kiezers die het minst een daling verwachten zijn die van D66 (22 procent). Kiezers van VVD, PvdA en CDA scoren iets beter dan het gemiddelde. Rond de 10 procent van de kiezers van deze partijen verwacht een daling van meer dan 5 procent.

Rond de helft van de kiezers van SP en PVV meldt een daling van het inkomen. Circa 20 procent van meer dan 5 procent. Van de kiezers van 50PLUS meldt twee derde dat er sprake is van een daling van het inkomen. 40 procent van meer dan 5 procent. Meer gegevens vindt u in de bijlage. (pdf)