Weekend Wrap-Up: Week 4

28-01-2013 09:00

Elke maandagochtend een overzicht van wat er dit weekend is gebeurd op sportgebied. Met een enorme focus op Nederland. Waarom? Nou ja, omdat er .nl in onze URL staat. Deze week schaatsen, tennis en wielrennen.

WERELDKAMPIOEN

Het is niet veel mensen gegeven om in twee verschillende disciplines wereldkampioen te worden. Michel Mulder kan dat wel. Eerst Wereldkampioen op de inline skate en dit weekend Wereldkampioen Sprint in Salt Lake City. Met naast hem op het podium Hein Otterspeer, die brons pakte.

In de mormonenhoofdstad stond Mulder na de eerste dag al bovenaan, verspeelde een paar honderdsten op de 500 meter maar won uiteindelijk ruim. Met zijn tweelingbroer langs de baan pakte hij het hoogst haalbare voor een sprinter in een jaar zonder Olympisch toernooi. Iedereen was top dus. En onze Michel duidelijk de beste.

Bij de vrouwen stond Thijsje Oenema net naast het podium. De Amerikaanse Richardson pakte na een prachtige kilometer de titel. Oenema pakte nog wel het stokoude Nederlandse Record van Andrea Nuyt af. Na 4000 dagen wisselde het nationale record eindelijk van schouders. Verder stelden de Nederlandse vrouwen een beetje teleur.

Succesvolle Nederlanders Down Under

Down Under was het een verrassende week voor Robin Haase en Igor Sijsling. Niet bij de singles, daar werden ze als verwacht snel uitgeschakeld maar wel in de dubbel. Daar haalden ze volledig onverwacht de finale. Haase en Sijsling dubbelen bijna nooit samen, staan daardoor ook heel laag op de dubbelrankings, maar knokten zich door hun gunstige loting toch naar de finaledag.

Daar waren de tweelingbroertjes Bryan duidelijk te sterk. Op de baan was Haase nog wel een good sport na de nederlaag en maakte een grapje over het niet uit elkaar kunnen houden van de twee.

Down Under is de Raboploeg dit jaar begonnen met waar het in de dopingperiode vaak aan schortte, winnen. Tom-Jelte Slagter greep de eindwinst in de Tour Down Under. Vooral tijdens de koninginnenrit was Slagter indrukwekkend. Werd daar tweede, maar kwam enorm hard aangedenderd van achteruit.

Omdat Slagter nogal lastig uit te spreken is voor de meeste andere landen gingen er al een paar bijnamen rond, TJ Slaughter of TJ Butcher heet onze Tom-Jelte vanaf nu. En met zijn winst in het Australische rondje pakte hij ook meteen de eerste plek in de World Tour. Een mooie start voor Team Blanco.