Business

S&P verlaagt kredietwaardigheid SNS

29-01-2013 17:40

Kredietbeoordelaar S&P verlaagt de kredietwaardigheid van SNS Reaal. De rating voor achtergestelde obligaties is vandaag al teruggeschroefd. Daarnaast staat de volledige bank bij kredietbeoordelaar S&P op de nominatie om te worden afgewaardeerd.

S&P waardeert in ieder geval de achtergestelde obligaties van de bank af. In een persbericht liet SNS gisteren weten dat ‘transacties met betrekking tot uitstaande achtergestelde instrumenten voorzien’ worden. Afgelopen week legde Fitch nog een bom onder deze oplossing. S&P reageert nu dus op deze financiële producten.

Achtergesteld

Een achtergestelde obligatiehouder is een van de financiers van het vreemd vermogen van een bedrijf. Het voordeel van een achtergestelde obligatie is dat je er een hoge rente op krijgt omdat het gaat om een ‘achtergestelde’ obligatie. Het woord achtergesteld is daarin heel belangrijk.

Op het moment dat een bedrijf in de problemen komt, is de houder van achtergestelde leningen de laatste in de rij van schuldeisers van het vreemde vermogen. Daarna komen uiteraard nog de aandeelhouders, die zijn als eigenaar immers verantwoordelijk voor de koers van het bedrijf.

Afstempelen

Als een van de oplossingen om het noodlijdende SNS Reaal te redden wordt nu aangedragen om een deel van die achtergestelde obligaties ‘af te stempelen’. Ofwel de obligatiehouders moeten een deel van het geld inleveren, daarom heette het ook ‘achtergesteld weet u nog?

SNS kan zijn achtergestelde obligatiehouders niet dwingen een deel in te leveren. De achtergestelde obligatiehouder is pas achtergesteld bij een faillissement. Zij kunnen de zaak failliet laten gaan om te zien hoeveel ze dan over houden. De kans lijkt echter groot dat obligatiehouder dan een nog groter deel van zijn geld kwijt is.

Risico

Door de risico’s die deze achtergestelde financiële  producten met zich meebrengt, waardeert S&P deze nu dus af. De kredietbeoordelaar overweegt om niet alleen de achtergestelde producten maar de waarde van de volledige bank af te waarderen. Zo’n rating is van groot belang omdat het een indicatie geeft over de capaciteit van een bank om zijn leningen terug te betalen.

Als deze rating laag is, betekent dat dus een lage terugbetaalcapaciteit wat invloed heeft op de rente die het bedrijf kan vragen en moet betalen. Het risico moet immers terug te zien zijn in de rente.

Staatssteun

Van de staatssteun die SNS in 2008 al ontving is 848 miljoen nog niet terugbetaald. Voor een deel is deze staatssteun ondergebracht in zo’n achtergestelde constructie. Op het moment dat er dus daadwerkelijk afgeschreven wordt op de achtergestelde instrumenten is de Staat een deel van zijn geld kwijt.

Een deel van de achtergestelde financiers zegt nooit te hebben geweten dat ze met hun investering zo’n groot risico namen. Met zogenaamde participatiebewijzen dachten ze hun geld veilig te hebben weggezet. Nu SNS in zwaar weer komt, lijkt dit dus wat minder veilig. Het zou zo goed als de eerste keer zijn dat houders van achtergestelde obligaties op deze manier moeten inleveren.

Property Finance

SNS Reaal kwam in zwaar weer doordat de vastgoedtak van de bank, Property Finance, in de problemen kwam. Een klein voorbeeld van waar het misging bij de bank. Roger Lips kreeg in 2009 ondanks negatieve adviezen van de afdeling risicomanagement een krediet van 95 miljoen. In totaal leende de bank zo’n 380 miljoen euro aan Lips waarvan hij nog een slordige 200 miljoen moet terugbetalen.

Lips investeerde in ‘The Wall’ langs de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Het enorme vastgoedproject blijkt toch iets minder winstgevend dan verwacht en is inmiddels verkocht. Maar daar heeft SNS zijn geld nog niet mee terug. Met een paar van dit soort klanten gaat het vrij hard met een bank.