Binnenland

A.H.J.Dautzenberg: ‘SBS 6 ernstig in de fout met pedofiliezaak’

30-01-2013 20:13

Schrijver A.H.J. Dautzenberg en Marthijn Uittenbogaard zijn ontstemd over het SBS-programma Undercover in Nederland dat zondag wordt uitgezonden. Hierin probeert een journaliste in contact te komen met een vrouwelijke pedofiel. Ze geeft zich uit voor een vrouw die worstelt met haar pedofiele gevoelens en wil dus graag met een lotgenoot praten. Ze neemt contact op met Marthijn Uittenbogaard, die geeft haar (na overleg) het mailadres van een vrouw die daartoe bereid is. Dautzenberg: “De media spelen graag in op de onderbuikgevoelens in de samenleving. Sensatie!”  

Marthijn Uittenbogaard kende de vrouw vanwege haar inzet voor de homobeweging in Griekenland en discussies over pedofilie. Dat zij een ‘actieve pedofiel’ is, wist hij niet. ‘Via mail roept ze pedofielen op geen seksueel contact te hebben’, zegt Uittenbogaard. ‘Had ik geweten dat zij praktiserend was, dan had ik de vrouwen niet met elkaar in contact gebracht.’

SBS 6 was overigens al acht maanden op de hoogte van het mogelijke misdrijf, maar treedt nu pas daarmee naar buiten. De Tweede Kamer wil nu een onderzoek naar pedofilie bij vrouwen.

‘Waarom zweeg SBS 6?’

Schrijver A.H.J. Dautzenberg, indertijd protestlid van Martijn: “Programmamaker Alberto Stegeman is dus al acht maanden op de hoogte van mogelijk misbruik en heeft al die tijd gezwegen. En dat in een tijd dat het onderwerp het hele land in de ban heeft. Aangezien de Tweede Kamer gretig op het incident reageert, neem ik aan dat ze SBS 6 ter verantwoording zullen roepen. Wat is erger: te goeder trouw een hulpzoekende vrouw met pedofiele gevoelens doorverwijzen of een mogelijke misdaad acht maanden verzwijgen, met het risico dat andere kinderen in die tijd slachtoffer worden?”

Dautzenberg: “Begin maart dient het hoger beroep in de zaak Martijn. De timing van SBS 6 is perfect. Genuanceerde berichtgeving over dit onderwerp lijkt niet mogelijk. De media spelen graag in op de onderbuikgevoelens in de samenleving. Sensatie!”