Voetbal

De schande van Den Bosch – AZ

30-01-2013 13:30

Het ging dinsdagavond helemaal mis in Den Bosch. De plaatselijke trots ontving in eigen stadion Eredivisieclub AZ. Wat een voetbalfeest moest worden, eindigde in een drama voor iedereen die Den Bosch lief heeft. Een schandalige avond die je anno 2013 niet meer zou verwachten in Nederland.

Schaamrood

Vanaf de aftrap waren AZ-spelers Jozy Altidore en Adam Maher doelwit van oerwoudgeluiden. De wedstrijd, die speciaal in het teken stond van respect, werd halverwege de tweede helft zelfs nog even stilgelegd door scheidsrechter Reinold Wiedemeijer. De Den Boschhooligans hadden zich inmiddels verplaatst en besloten nu een van Wiedemeijers assistenten lastig te vallen. De scheidsrechter kon niet anders dan de wedstrijd tijdelijk stilleggen. Den Bosch stond op dat moment nog maar met negen man op het veld. Jelle de Bock en Joey Brock waren beiden terecht met rood van het veld gestuurd. Iedereen had eigenlijk in de kleedkamer moeten zitten. Van een voetbalwedstrijd was allang geen sprake meer. Wiedemeijer floot na 90 minuten gelukkig meteen af. Vele Bosschenaren verlieten het BrainWash Stadion de Vliert met het schaamrood op de kaken.

‘Play, Play’

Jozy Altidore was aangeslagen door de constante ‘spreekkoren’ richting hem en zijn Marokkaanse teamgenoot Adam Maher. De Amerikaan stelde vast dat dit soort ‘supporters’ hulp nodig hebben. Racisme komt nog te vaak voor in het hedendaagse voetbal. Kevin-Prince Boateng stapte op 3 januari van dit jaar zelf van het veld. De donkere speler van AC Milan werd al de hele wedstrijd gediscrimineerd. De Ghanees was het sarren op een gegeven moment zo zat dat hij besloot van het veld te lopen. Zijn medespelers, de arbitrage en tegenstanders volgden hem gestaag.

Milan speelde destijds tegen Pro Patria wat vrij vertaald ‘Voor iemands vaderland’ betekend. Tja, dan vraag je er ook om als club. Altidore wilde afgelopen zondag absoluut niet van het veld. De Amerikaan riep Wiedemeijer ‘Play, Play’ toe toen de leidsman de wedstrijd dreigde te gaan staken. Altidore antwoordde met zijn voeten en zijn teamgenoten lieten hem niet in de steek. AZ speelde Den Bosch helemaal kapot wat eindelijk resulteerde in een 0-5 zege voor de Alkmaarders. 0-5 was redelijk geflatteerd, 0-10 had de krachtsverhouding beter geïllustreerd. Het racistische bejegenen van Altidore en Maher werkte als een rode lap op een stier. AZ werd er sterker door en straalde een bijzondere wilskracht uit.

Gezeik

De reactie in de rust van Algemeen Directeur Peter Bijvelds, een bijzonder positief ingesteld persoon, was tekenend voor het Bossche verdriet. Bijvelds kon zich maar moeilijk een houding geven en stond bijna te huilen op de grasmat. De baas van Den Bosch keek ongetwijfeld enorm uit naar deze wedstrijd. FC Den Bosch, bepaald geen hoogvlieger in de Jupiler League, stond toch mooi in de kwartfinale van het bekertoernooi. Na de wedstrijd dacht niemand daar nog over na.

De uitschakeling, het kansloze verlies of de twee rode kaarten deden er eigenlijk niet toe. Dat soort dingen kunnen gebeuren. Het constant discrimineren van twee voetballers niet. Bijvelds en met hem vele Bosschenaren hadden deze avond heel anders voorgesteld. De reactie van AZ-aanvoerder Nick Viergever was volwassen en tekenend: “We spelen speciaal met zo’n ‘Respect-aanvoerdersband’. Krijgen we dit soort gezeik. Ik vind het schandalig dat je onder deze omstandigheden een wedstrijd moet voetballen. Je moet er een feest van maken en niet dit soort dingen.”

Ruud van Nistelrooy

Een groepje malloten verpestte het afgelopen dinsdagavond voor de échte supporters, want die heeft Den Bosch zeker. Een groepje vrijwilligers had het veld dagen voor de wedstrijd nog helemaal speelklaar gemaakt. Uit liefde. Ruud van Nistelrooy, voormalig spits van FC Den Bosch, tweette tijdens de wedstrijd dat hij trots was op FC Den Bosch. Nog geen tien minuten later stond er een hele andere tweet. Hij schaamde zich en werd naar eigen zeggen ziek van zijn oude ‘cluppie’. Iets wat FC Den Bosch ongetwijfeld dieper in rouw dompelde. FC Den Bosch moet deze malloten monitoren en ze mijden voor het leven.

Racisme is niet meer van deze tijd. Het moet zo snel mogelijk verdwijnen uit de hele maatschappij. Say NO to racism, het liefst met Jozy Altidore als inspirator.