Planet Earth meets Wereldrecord Surfen

30-01-2013 14:55

‘Machtig mooi’, zou Erben Wennemars zeggen bij het zien van onderstaande surfbeelden. De enthousiaste natuurijsschaatser is voor zijn hoogste vorm van geluk afhankelijk van de koude extremen die Moeder Natuur hem schetst. Erben haalt een kick uit het krassen van de klapschaatsen op krakend ijs. Maar zijn dappere sportcollega Garret McNamara ziet water liever zoals water bedoeld is, namelijk vloeibaar. En het liefst ruig opgestuwd door de wind, of diep weggezakt door een kloof in de oceaanbodem. Als er maar hoogteverschil in het water zit. De 45-jarige McNamara zal dus ongetwijfeld jubelend aan land zijn gekropen nadat hij ruim 30 meter van een golf was gegleden. Een nieuw wereldrecord staat op zijn naam.

Althans, hij zégt dat hij een nieuw record heeft gevestigd. Het bewijs moet nog onderzocht worden door de collega’s van Guinness World Records. Hoe dan ook, zowel natuur- als sportliefhebbers kunnen zich verheugen op nieuwe videobeelden van het indrukwekkende geweld dat ‘golf’ heet, want McNamara heeft vast een trailer van zijn avonturen online gezet.

En voor degenen die niet kunnen wachten op het bewijs van de ruim 30 meter hoge golf die in Portugal bedwongen zou zijn: zie hier vast het ‘gebroken’ wereldrecord (23 meter) van durfal Garret: