Weten & Tech

Welkom in 1984

30-01-2013 17:00

Tegen de EU schoppen is tegenwoordig volkssport nummer één in Nederland. Zo wordt de EU vergeleken met Nazi-Duitsland of de Sovjet-Unie. De EU zou het nieuwe Vierde Rijk zijn of wordt met een knipoog naar de USSR, de EUSSR genoemd. Het zijn vrije extreme hyperbolen die vaak de aandacht afleiden van de werkelijke problemen van de EU en zijn democratische deficit. Er zit echter wel een kern van waarheid in de boodschap van deze onheilpredikers. De EU manifesteert steeds vaker als een autoritaire technocratie. Het is bijvoorbeeld een publiek geheim dat de democratische gedachten geen warm hart wordt toegedragen in Brussel.

See no evil hear no evil

Het blijft helaas niet alleen bij de wens om de persvrijheid in te perken. Misschien heeft u ooit gehoord van het Indect project, de kans is echter groter dat u daar nog nooit van gehoord heeft. Maar dit soort enge autoritaire projecten vliegen wel vaker onder de radar door van onze vrije pers. Badr Hari, Rafael en Sylvie en natuurlijk Johannes/Johanna zijn natuurlijk zaken die veel meer aandacht vergen. Dit terwijl men in de luwte kan werken aan computerprogramma’s die iedereen kunnen monitoren en controleren. Dit programma moet de activiteit van mensen op websites, forums, social media, p2p netwerken en individuele computers kunnen volgen. Het prachtige project moet onze vrijheid beschermen van ‘terroristen’, want veiligheid leidt tot onze vrijheid. Het project wordt met 12 miljoen euro gesponsord door de Europese Unie. Een goede investering voor een autoritair regime in spe.

Big Brother is watching you

Maar daar houdt het nog niet op. Zo wordt er ook 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in het project Adabts, een afkorting voor the Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces. De naam van het project dekt aardig de lading van wat het project voor ogen heeft. Speciale programma’s die aan de hand van CCTV beelden precies kunnen inschatten wanneer er ‘onrust’ (maar lees ook protesten) kan uitbreken. Het doet heel erg denken aan de Amerikaanse televisie serie “Person of Interest“. Alleen is het binnenkort geen fictie meer maar de realiteit.

1984 heeft lang op zich laten wachten maar de dystopia van Orwell lijkt nu toch eindelijk aan te breken. Oorlog is vrede, Vrijheid is Slavernij en Onwetendheid is Kracht.