Business

AB Inbev mag Corona niet kopen

31-01-2013 18:08

De Amerikaanse autoriteiten houden de Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer AB Inbev tegen het Mexicaanse Modelo over te nemen. De overname zou oneerlijke concurrentie opleveren. Dat meldt de Belgische krant de Tijd

De deal die in de zomer van 2012 gesloten werd, is daarmee op losse schroeven komen te staan. Met de deal zou zo’n 14,2 miljard dollar gepaard gaan. De overname zou Inbev met Corona na Stella Artois, Beck’s en Budweiser zijn vierde wereldmerk opleveren. Het verkopen van het exotische bier lijkt nu dus niet door te kunnen gaan.

Oneerlijke concurrentie

De Amerikaanse mededingingsautoriteit dreigt door middel van een rechtszaak nu dus een stokje voor de overname te steken. Het hoofd Bill Bear van de autoriteit: ‘Als AB InBev Mo­de­lo vol­le­dig zou con­tro­le­ren, zou het be­drijf in staat zijn de bier­prij­zen voor de con­su­ment te ver­ho­gen.’ Ofwel oneerlijke pilsconcurrentie in Amerika.

In 2011 haalde AB Inbev 94% van de omzet van het Amerikaanse continent. Het bierbedrijf is door de geblokkeerde overname in een klap 7 miljard minder waard.

Mexico

Door de deal zou AB Inbev ook gedeeld marktleider in Mexico worden. De andere partij Femsa, is in handen van Heineken. Als de mededingingsautoriteit in de Verenigde Staten gelijk krijgt, gaat de volledige deal niet door. AB Inbev mag dan dus ook geen Coronaatjes gaan verkopen in Mexico.