Business

TPO helpt: hoe betaalt u minder OZB-belasting?

31-01-2013 13:45

Klagen helpt. Jaarlijks betaalt u onroerende zaak belasting (OZB) over de waarde van uw huis. De OZB stijgt dit jaar fors. U kunt als een mak lammetje de hogere belasting overmaken. Niet doen, verzet helpt!

In de Gelderse gemeente Lingewaard is het aantal bezwaren 60 procent toegenomen. Ongeveer twee derde van de bezwaren werd toegewezen. Best wel de moeite dus, een beetje klagen. Volgens de juridisch specialisten van ‘WOZ-specialisten’ doen steeds meer gemeenten een schikkingsvoorstel, dat is nog eens makkelijk geld verdienen.

Bezwaar

Een huizenbezitter betaalt jaarlijks OZB over de waarde van zijn huis. Deze belasting is gebaseerd op een gemeentelijk vastgesteld percentage. Het belastingbedrag wordt berekend door dat percentage te nemen van de waardering onroerende zaken (WOZ) van het huis. Het OZB-percentage staat vast maar tegen de WOZ-waarde van het huis kan de huizenbezitter bezwaar maken. Een lagere WOZ-waarde betekent een lagere belasting.

Ferdinand de Regt, directeur van ‘WOZ-specialisten’, een bureau dat advies geeft over hoe de WOZ-waarde van een huis te verlagen, ziet mogelijkheden. ‘Gemeenten zijn verplicht om op elk punt uit het bezwaar uitgebreid te reageren. Als ze dat niet doen, lopen ze in een rechtszaak groot risico ongelijk te krijgen.’

Schikking

‘Gemeenten kiezen daarom steeds vaker voor een schikking. Ze worden overspoeld door bezwaren. Er zijn gemeenten waar veel fouten worden gemaakt. Voor die gemeenten is een schikking dan de goedkoopste oplossing’, aldus de Regt.

De Regt: ‘Je kunt bezwaar maken op grofweg drie grondslagen. De objectkenmerken, het vergelijkingsobject en de onderhoudssituatie van het huis.’ Vooral de tweede en de derde lijken grote kans op succes te hebben.

Kassa

  1. ‘De objectkenmerken liggen vast bij het Kadaster, weet de Regt. ‘Je zou zeggen dat die gegevens overeenkomen met de gegevens bij de gemeente. De Regt sluit niet uit dat daar verschillen zijn. Ofwel de gemeente denkt dat u huis groter is dan het is. Bezwaar maken is dan zeker de moeite.
  2. ‘De gemeente vergelijkt een huis met vergelijkbare huizen. Woningbezitters hebben het recht om de WOZ-waarde van drie sets van drie huizen op te vragen. Op basis van het gelijkheidsbeginsel is een huis evenveel waard als een vergelijkbaar huis’, vertelt de Regt. Probeer dus een huis te vinden dat een beetje op jouw eigen huis lijkt met een lagere WOZ-waarde. Kassa.
  3. Vooral op de onderhoudssituatie van het huis valt geld te verdienen. De Regt: ‘Maak zoveel mogelijk foto’s van de gebreken van het huis. Dit maakt het huis minder waard. Denk daarbij aan de waarde van je keuken, badkamer dat soort dingen.’ Een gat in de muur slaan levert u dus belastingverlaging op. Heeft u wel een gat in de muur.

Zo laag mogelijk

‘De overheid koppelt steeds meer belastingen aan de WOZ-waarde van een huis’, weet de Regt. Het heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen om een zo lage mogelijke WOZ-waarde te hebben. ‘Bij verkoop kijkt niemand naar de WOZ-waarde maar wat de koper voor een huis wil betalen.’ Volgens de Regt is een lage WOZ-waarde dus niet schadelijk bij verkoop.

Ook woordvoerster Manon van Essen van de Vereniging Eigen Huis, stipt aan dat ‘de vergelijkingspanden inderdaad niet kunnen kloppen.’ Zelf op zoek gaan naar vergelijkbare objecten kan dus behoorlijk de moeite zijn. Van Essen is het met de Regt eens, ‘er hangen steeds meer belastingen af van de WOZ-waarde. Een lagere waarde van uw huis heeft voor de belastingbetaler alleen maar voordelen.’

Bezwaarschrift

Van Essen ontkent overigens dat belastingbetalers 7,6% meer gaan betalen. ‘Het OZB-percentage gaat gemiddeld 7,6% omhoog maar door een lagere WOZ-waarde betaalt de burger geen 7,6% meer. Het de procentuele stijging ligt lager maar dat de OZB-belasting hoger is geworden, staat vast.’

Gemeenten zijn dus verplicht om uitgebreid te reageren op uw bezwaarschrift. In Lingewaard bleek heel wat mis te zijn met de WOZ-waardering van de huizen. Wellicht toch de moeite om een foto van uw verouderde keuken naar de gemeente te sturen. Kan zomaar belastingverlaging opleveren.