Media & TV

Wie is de mol?

01-02-2013 13:00

Leugens en bedrog. Dit alles valt totaal in het niet in het prachtige Kruger Park. Voor de kijker althans, de deelnemers lijken geen oog te hebben voor deze schoonheid. Zij houden zich liever bezig met kinderachtige gesprekken over buitensluiten. Daniel voelt zich genaaid door de rest van de groep, omdat niemand hem koos vorige week. Dit alles baart Paulien enorme zorgen, waardoor zij zich weer afvraagt of iedereen elkaar nog wel een beetje lief vindt.

Het is aandoenlijk te kijken naar een gesprek, in een groep waar niemand elkaar kan vertrouwen, maar de lieve vrede maar beter bewaard kan blijven.

Eén speler geniet echter van al deze bombarie. Voor hem kan het allemaal niet heftig genoeg zijn. Eindelijk begrijpen we nu waarom Tim de dingen doet, die hij al het hele spel doet,  Tim hoopt dat de hele zooi escaleert.

Huivering vs. powerchick

De titel, die deze aflevering droeg, was ‘Fluister en huiver’. Aan deze cryptische boodschap kan ik absoluut geen touw vastknopen. Ik heb niemand horen fluisteren, huiveren daarentegen meer dan eens. Dat Zarayda bang is voor alles, dat weten we inmiddels wel. Haar fobieën lijken wel echt met de aflevering erger en erger te worden. Niet alleen staat ze constant te bibberen op die spillepootjes van d’r, ook stookt ze mede kandidaten op, met het gevolg dat ze niet in haar eentje bang hoeft te zijn. Tania trapt erin, zij slikt het verhaal over de hyena’s als zoete koek en weet later voor de camera zelfs een grootser en enger verhaal te vertellen. “Hyena’s eten je als borrelnootjes” zegt ze met grote ogen voor de camera. Er is niks meer over van de powerchick die we een paar minuten daarvoor konden aanschouwen.

Tania de powerchick, het was een mooi schouwspel om naar te kijken. Twee groepen opgedeeld in Jeeps, opzoek naar een slaapplek aan de hand van een kaart die zijzelf hadden moeten puzzelen. Twee groepen dus, een chick en een dick jeep, zoals Tania dat zo mooi wist te verwoorden. Ook wel, de jongens tegen de meisjes. Na deze opdracht lijken alle verdenkingen namelijk geslacht-gerelateerd te zijn. De mannen verdenken nu de vrouwen en de vrouwen juist de mannen, terwijl er niet eens heel heftig gemold werd tijdens deze opdracht. Het enige noemenswaardige voorval was Tania die met haar jeep vast kwam te zitten in het mulle zand. Dit lijkt me niet zozeer een mollenactie, aangezien op een paar meter afstand een ziedende olifant klaarstond om de aanval in te zetten. Niet het juiste moment om een mollenstreek te leveren. Toch laait deze actie wat stof op. Terwijl Daniel zich zuchtend zit te beklagen over “vrouwen achter het stuur” weet Tania zich binnen enkele seconden weer los te manoeuvreren en wordt ze door haar vrouwelijke medekandidaten bekroont tot super chauffeur. Chicks en dicks, verschil moet er zijn.

Wie is de mol? in Wie is de Mol?

Dan volgen er nog twee spellen waarbij ineens een hoop verdachten naar voren worden geschoven. Mijn top twee is uitgebreid naar een top drie van mollen. Naast Tania en Kees is nu ook Paulien een van mijn hoofdverdachten. Paulien, de ultieme doemdenker van dit spel, blijkt ineens een hele goede actrice. Tijdens het spel weerwolven 2.0, of “Wie is de mol? in Wie is de mol?”, zoals Tim dit prachtig wist te verwoorden, laat zij een uitstekend staaltje mollenwerk zien. Zo moet dat dus, mollen! Liegen, bedriegen en je mede kandidaten op het verkeerde been zetten. Haar zogenaamde opgeluchte zucht en dramatische “ik vind dit zó moeilijk” maakt haar meer verdacht dan ooit tevoren. Voor iets wat ze zó moeilijk vindt brengt ze het er wel verdomd goed vanaf.

Verwijtende vingertjes

Ook Kees weet zichzelf wederom lichtelijk verdacht te maken tijdens dit mol-in-de-mol-spel. Kees had feilloos door waar Paulien mee bezig was en wees direct met zijn beschuldigende vinger in haar richting. Helaas geeft kees wederom te snel op. In plaats van dat hij zijn argumenten doorzet en Paulien ontmaskert, laat hij zich veel te snel op het verkeerde been zetten en verplaatst zijn vingertje richting Zarayda. Het gevolg: geen geld in de pot en slinkse Paulien heeft drie jokers in the pocket. Kees lijkt echter niet echt ontdaan van dit verlies. Een mol kan immers niks winnen, waarom zou je dan ook oprecht getreurd zijn wanneer er, door zijn domme handelen, geen geld verdiend is?

Ook het goudzoeken leidde tot verwijtende vingertjes naar elkaar. De een zocht immers met beleid, de ander met grof geweld en een enkeling zocht eigenlijk helemaal niet. Het resultaat bleek duidelijk, Paulien en Zarayda kunnen óf niet doorwerken, óf hebben de boel flink lopen mollen. Omdat Zarayda zelf al roept dat zij zichzelf nog zou verdenken, lijkt zij mij geen al te beste mol. Daarnaast begrijpt ze de vragen van de test niet eens, hoe zou zij dan ooit in staat kunnen zijn om een hele groep, met toch wel redelijk wat intelligentie, op te lichten?

Slechts een theorie

Zoals dat gaat bij Wie is de mol? vallen de leuke kandidaten, helaas, vaak te vroeg af. Tot mijn grote ongenoegen hebben we nu toch echt afscheid moeten nemen van Tim. We hebben zijn rode scherm gezien en zagen hem nu echt vertrekken zoals dat hoorde, zonder geheimzinnige poespas. Tim komt dit keer niet meer terug, Tania volledig in verbazing achterlatend. Zij zat al die tijd volledig op Tim, hij was haar mol. Zij stelde de terechte vraag voor de camera “hoe kan het dat hij wel moet gaan en ik niet?” Nou Tania, dat zal ik je vertellen, dat kan uiteraard als jij de mol blijkt te zijn en dus niet naar huis gestuurd kan worden. Helaas voor jou, verdenk ik nog steeds Kees, dus dat betekent dat we volgende week wel eens afscheid zouden kunnen gaan nemen van jou. Maar ach, dat is ook slechts een theorie.