Weten & Tech

Nu ook Twitter slachtoffer van ‘professionele hack’

02-02-2013 09:29

Twitter is ten prooi gevallen aan hackers die een, volgens de beheerders, professionele aanval op het microblog-netwerk hebben uitgevoerd. Het security personeel was live getuige van een van de aanvallen en kon deze daardoor afslaan. In een blogpost meldt Twitter verder dat de aanvallers mogelijk toegang hebben gehad tot de data van in totaal 250.000 gebruikers. Hoewel de wachtwoorden van deze gebruikers versleuteld zijn opgeslagen raadt Twitter -naar goed gebruik- toch aan een nieuw wachtwoord te kiezen.

De getroffen gebruikers hebben inmiddels een email van Twitter gehad met meer informatie en de oproep hun wachtwoord te veranderen. Ook in Nederland hebben al diverse Twitter-gebruikers een dergelijke email gehad. Twitter laat verder weten dat de aanval niet van amateurs (die bijvoorbeeld een ongelukkig lek konden misbruiken) afkomstig was, maar onderdeel was van een zorgvuldig uitgevoerde actie van professionals.

Niet alleen Twitter

De aanval op Twitter is er een in een reeks waarbij diverse bekende media het slachtoffer zijn geworden van ‘braak’. Onder andere de New York Times en de Wall Street Journal waren de afgelopen weken al slachtoffer. De Times meldde verder ondermeer dat de aanvallen uit China leken te komen en specifiek gericht waren op doelen in de media.