Stoere mannen in de modder

02-02-2013 11:00

Dit weekend is de Superbowl. American Football dus. In een licht vergelijkbare sport begint dit weekend ook een belangrijk toernooi. De sport heet rugby, het toernooi het Six Nations Championship.

Traditie

Rugby, de stoeremannensport (mét respect voor de scheidsrechter), staat bol van de tradities. Dit toernooi is er één van. Ooit in 1883 begonnen als de Home Nations Championship tussen de landen van de Britse Eilanden (Engeland, Wales, Schotland en Ierland). Later kwam Frankrijk erbij en in 2000 vervolmaakte Italië het huidige zestal. De landen spelen één keer tegen elkaar en de koploper in het eindklassement is de winnaar. Omdat dit ook meteen ongeveer de enige landen in Europa zijn die rugby serieus nemen mag de winnaar zich ook officieus Europees Kampioen noemen.

De Champions Trophy is niet de enige beker die te winnen is. Het regent prijzen. Zo heb je de Triple Crown Trophy waarvoor een van de vier originele landen de drie andere founding fathers moet verslaan. Verder heb je de Clacutta Cup nog (Engeland vs. Schotland), de Centenary Quaich (Schotland vs. Ierland), de Giuseppe Garibaldi Trophy (Frankrijk vs. Italië) en de Millenium Trophy (Engeland vs. Ierland). Het toernooi zonder trofee verlaten is dus een kleine blamage.

Engeland favoriet?

Engeland is licht favoriet omdat ze kort geleden van de vrijwel onverslaanbare Nieuw Zeelanders wonnen. De ploeg is wel jong en door de verrassende overwinning misschien arrogant.

Hoe Ierland het doet is ongewis. Hun clubteams deden het afgelopen seizoen goed in internationale wedstrijden, maar er worden vraagtekens gezet bij de kwaliteit van de bondscoach. Een verkeerde tactiek kan rampzalig zijn.

Schotland brengt een snufje Nederland in het toernooi. Tim Visser is in Nederland geboren, maar komt uit voor Schotland. Bij zijn debuut maakte hij meteen twee try’s. Als chauvinist is het dus juichen voor Schotland.

Wales is de titelhouder maar is geplaagd door blessures. Misschien tovert de tweede garde een verrassing uit de hoge hoed.

Australië en Samoa verslaan in aanloop naar dit toernooi moet Frankrijk in een winning mood hebben gebracht. Een geducht team met toppers in elke linie. En net als de Ieren deden de clubteams het dit seizoen erg goed.

En dan is daar nog Italië… De nieuweling. Sinds ze meedoen hebben ze het toernooi nog nooit gewonnen. Vaak eindigen ze laatste en dat zou dit jaar zomaar ook weer kunnen gebeuren.

Aan rugby is niet enorm veel niet te snappen qua spelregels. Na een wedstrijdje kijken snap je de puntentelling prima. En zeker op de NOS zullen ze het nog wel een paar keer uitleggen. Op de site van onze staatsomroep is zaterdag om 17:00 Engeland – Schotland te zien. Om de Calcutta Cup dus. Al is het natuurlijk leuker om het op de BBC te kijken.

CC-foto: Conor Lawless