Portemonnee

Brief aan mijn pensioenfonds

04-02-2013 15:00

Geachte heer/mevrouw van mijn pensioenfonds,

Bedankt voor uw brief vandaag, waarin u aankondigt mijn pensioen per 1 april 2013 met 7% te zullen verlagen. Het komt allemaal door de crisis. Dat zal wel. Alles komt immers door de crisis. Ik ben 38 jaar, werk nog steeds en zoals het er nu naar uit ziet, kan ik pas over 30 jaar genieten van een welverdiende oude dag. Als ik dan nog leef. Maar u weet op 1 februari 2013 al dat u op 1 januari 2032 niet in staat bent mijn pensioen te betalen. Dat vind ik op zich knap! Kennelijk beschikt u over een glazen bol.

Op zich heb ik er niet zoveel moeite mee dat u mij nu kort op mijn pensioen, als die 7% naar de mensen zou gaan die het ook echt nodig hebben. De ouderen, die nu met pensioen zijn of binnenkort gaan. Zij mogen mijn 7% zó hebben. Echt waar. Maar ik vraag me af of de directie ook zal worden gekort met 7% op hun salarissen. Salarissen van ver boven de Balkenendenorm, tot soms een half miljoen per jaar.

Marktconforme salarissen, zoals onze VVD-minister president het zo keurig uitdrukte. Want ze zijn zo goed in hun werk. Dat zal best. Ze zijn zelfs zó goed in hun werk, dat ze mij en andere deelnemers in uw pensioenfonds nu korten met 7% op onze pensioenuitkering. Zij zullen hun dure leasebakken en dikke bonussen waarschijnlijk niet kwijt raken, ook al maakt de organisatie waar zij werken dik verlies. Nee, want dat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden en ze zijn zo goed in hun werk!

Zij kunnen aan het eind van dit jaar uitzien naar een mooie bonus. Megasalarissen en dikke bonussen, die worden opgebracht door het korten van 7% op mijn pensioen en dat van andere deelnemers in uw fonds. Soberheid past de directie wel, als het pensioenfonds waar zij leiding aan geven niet eens genoeg geld meer heeft om de eigen mensen van een fatsoenlijke oude dag te voorzien.

Die directie, die actief heeft meegeholpen deze huidige economische crisis te veroorzaken en daarvoor nog steeds niet is opgepakt. Zij worden daarvoor beloond, terwijl de gepensioneerden 7% mogen inleveren.

Het is een schande! U zou zich moeten schamen.

Maar bedankt en toch een fijne dag gewenst!

Met vriendelijke groet
Paul Henriquez