Foodiebags en de green guilt

05-02-2013 17:00

‘Green guilt‘: daar zouden we allemaal aan moeten lijden, mogen we de welvarende Amerikanen geloven. We slopen de planeet en gaan argeloos met voedsel en de natuur om. De één eet alleen nog maar rauw, de ander koopt een fiets. Andere pogingen om ons bewuster met eten laten om te gaan, gingen veelal geruisloos voorbij. Is het mogelijk om eetgewoontes in een cultuur radicaal te veranderen?

Foodiebag

Helaas, het is geen leuk tasje met allemaal grappige en lekkere eetdingetjes erin. De foodiebag is gewoon een doggybag, maar dan vormgegeven. In januari won de foodiebag een prijs voor het onder de aandacht brengen van voedselverspilling in de horeca. In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld, maar in Nederland rust er op het vragen om een doggybag nog een taboe. Dat terwijl er kilo’s heerlijk eten de prullenbak in vliegen.

De foodiebag, eigenlijk gewoon een kartonnen doosje met een lepeltje en een nogal overtrokken ingewikkelde handleiding, is door de redactie van de TPO nog nergens gespot. Op de website van het idee moet je namelijk zelf een restaurant tippen om het product te gaan gebruiken. Goodie. Deze net-niet-trend in crisistijd: Taboedoorbrekend of gewoon een sloeber-product? Is zo’n doosje niet in zichzelf al verspilling van materiaal, zeker gezien het ook nog verpakt moet worden?

Overigens vind je hier een échte foodiebag.