Business

‘Apple spaart als oma’

07-02-2013 18:36

De Amerikaanse beursgoeroe David Einhorn spant een rechtszaak aan tegen technologiebedrijf Apple. Hij vindt dat de computerbouwers niet genoeg risico nemen.

Einhorn: ‘Apple moet een ma­nier vin­den om geld te ver­de­len onder zijn aan­deel­hou­ders. Ze moeten af van de ob­ses­sie om geld maar te blij­ven opspa­ren. Apple gaat om met geld zoals mijn oma dat doet,’ zegt hij tegen CNBC.

Risico

Einhorn voorspelde het faillissement van Lehman Brothers ver voordat de bank omviel. Sinsdien heeft de goeroe een uitstekende reputatie op financieel gebied.

Apple wordt voor de rechter gesleept om een groter financieel risico te nemen. Op zijn minst opvallend te noemen. Einhorn is een hedgefondsbeheerder, een niet bepaald risicoloze manier van beleggen. Einhorn zegt met Apple gediscussieerd te hebben over een manier waarop de aandeelhouderswaarde kan vergoten.

Schoenmaker

De schoenmaker Apple lijkt echter bij zijn leest, computers maken, te willen blijven en geen grote financiële risico’s te nemen. Einhorn stapt daarom als aandeelhouder naar de rechter. Hij roept mede-aandeelhouders op om zich ook te roeren tegenover Apple.