Economie

Bank heeft dubbel aantal werknemers nodig

07-02-2013 13:51

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft 2000 extra werknemers nodig om te kunnen blijven functioneren. Dat meldt Frankfurter Rundschau. De 1500 huidige werknemers zouden het bankentoezicht niet aankunnen.

In december 2012 besloten de regeringsleiders dat de ECB toezichthouder wordt van 200 van de 6000 Europese banken. Deze taak zou de bank niet aankunnen met zijn huidige personeel.

EU-ambtenaren

De ECB is één van de 7 instellingen van de Europese Unie. Afgelopen week werd bekend dat 3000 EU-ambtenaren meer verdienen dan  premier Mark Rutte. Een aantal lidstaten riepen daarop op tot bezuinigen op het personeelsbeleid van de EU.

Een deel van het personeel besloot daarom dinsdag te gaan staken. Eurocommissaris Maros Sefcovic (Administratie) sprak schande van de voorgenomen bezuinigingen. ‘De voorstellen voorzien in het snijden van 2500 banen in de komende 5 jaar. Dat is meer dan het voltallige personeel van het Hof van Justitie!’

Verdubbeling

Waar de EU aan de ene kant dus wil snijden in zijn personeelsbeleid, moeten er aan de andere kant banen bij komen om de ECB te kunnen laten functioneren. 2000 extra banen zou een meer dan verdubbeling betekenen van het aantal werknemers van de ECB.

Het Europees parlement is nog altijd niet volledig duidelijk over de taakomschrijving van de ECB. Tot die tijd zal de bank het met zijn huidige 1500 werknemers moeten redden.