Broekies vs Italië:1-1

07-02-2013 00:40

We hebben nog een kleine anderhalf jaar voordat het WK in Brazilië begint. Een nieuwe lichting talenten dient zich aan en bondscoach Van Gaal kan lekker doorselecteren: wie fit is, vaak speelt en in goede vorm verkeert mag zich in Oranje bewijzen. Zo kon het in de oefeninterland tegen Italië gebeuren dat de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse spelers slechts 22 jaar was en dat Buffon, de keeper van Italië, in zijn eentje meer interlands heeft gespeeld dan de gehele basiself van Oranje tezamen. Vooraf werd gevreesd voor een afstraffing, de jonkies zouden door het ijs zakken, maar dat gebeurde niet. Nederland speelde best goed. Mooi zo. Maar wat weten we nog meer na deze oefenwedstrijd?

Gelukkig gek

Mario Balotelli, het o zo grote talent volgens kenners, heeft diezelfde kenners weer eens flink teleurgesteld. Tegen het Feyenoord-duo De Vrij en Martins Indie kwam de nieuwe verlosser van AC Milan er niet aan te pas. Zo’n twintig miljoen euro heeft hij de club van Sylvio Berlusconi gekost, toch een hoog bedrag voor een voetballer die zo nu en dan een goede wedstrijd speelt maar nooit structureel uitblinkt. Balotelli heeft geluk dat hij gek is. Dat verkoopt ook.

Geheimzinnig

Frank de Boer zat op de tribune naast Patrick Vieira. Wat bespraken die twee? De Franse ex-voetballer bemoeit zich tegenwoordig met de jeugdopleiding van Manchester City en ziet de opleiding van Ajax als een voorbeeld. Je kan rustig stellen dat het naïef is om jeugd door te willen laten breken in de bij elkaar gekochte hoofdmacht van City. Maar ja, zal hij dan als scout naar Daley Blind hebben gekeken? Misschien wil hij Adam Maher wel aantrekken en een jaartje laten rijpen bij Ajax. En zo zijn er nog heel veel misschiens.

Wesley beat Rafael

Sneijder heeft meer krediet dan Van der Vaart. Dat zei bondscoach Van Gaal na afloop tegen Hans Kraaij jr. Op de vraag waarom de fitte Van der Vaart er niet bij was, reageerde Van Gaal geïrriteerd: “Ik maak de keuzes, ik hoef niets uitleggen, ik weet niet of hij de volgende keer erbij is, de jonge jongens hebben punten gescoord, ik heb niet gezegd dat Van der Vaart er niet bij is, hoezo gepasseerd? Ga vooral nergens van uit en Sneijder is mijn aanvoerder. Hij heeft meer krediet, ja.”

Laserpen

Tijdens de wedstrijd zat er weer een malloot met zo’n laserpen te schijnen. Groen licht in de ogen van de tegenstander strooien, dat is misschien wel het summum van plezier. Vooruit, dat de man met laserpen niet goed bij z’n hoofd is mag zo zijn, maar dat er geen andere supporters in zijn buurt ingrijpen is toch opmerkelijk. En met de beveiligingscamera’s in het stadion kunnen ze zo iemand toch heus wel opsporen? Zeker nadat het stadion bijna leeg was en Hans Kraaij jr. opeens groen zag. Is toch iets aan te doen?

Uitglijden

Stefan de Vrij is een goede verdediger. Gleed een enkele keer uit, maar ja, dat deed iedereen met voetbalschoenen aan. Niemand droeg de juiste noppen om in een korte draai gewoon te kunnen blijven staan. Ja, Robben wel, maar hij dook op zijn eigen manier richting grond. Als uitglijden het nieuwe onderdeel van matchfixing is, dan staan er momenteel flink wat Aziaten met hun handjes in de lucht te housen. Ach, dat is niet zo erg, het was een oefeninterland. En Stefan de Vrij is een goede verdediger.