Kunst

Muziek voor de zomer

07-02-2013 12:00

Het is de laatste tijd nogal een trend, het bezoeken van dancefeesten. In Amsterdam kun je met een beetje planning van vrijdag tot maandagochtend dwalen en dansen van feest naar afterparty naar feest. De verscheidenheid aan dancemuziek op deze feesten is niet te bevatten. Daarom hier tien nummers waarop je misschien al hebt staan dansen. Tien nummers om de komende warme zomer weer van te genieten. Voor de leek om ergens mee te kunnen beginnen en voor de expert om het er kwalijk mee oneens te zijn. Muziek voor de zomer.

Aangezien het onderwerp toch al zomer was, beginnen we met ‘Zomer’ van Bakermat. Hitpotentieel is door een artiest te verkrijgen als deze het geluid van het zonnigste seizoen in muziek kan omzetten. Bakermat, een student psychologie uit Utrecht ving het weeë gevoel van de zomer met een panfluit, een saxofoon en het deuntje dat in je hoofd blijft hangen maakte een echt zomerdeuntje.

Gui Boratto is wat je een bekende artiest in het hele technogebeuren zou mogen noemen. De meerdere albums van deze Braziliaan bevatten meestal enkele feestmakers. Het nummer ‘Beautiful Life’ komt van zijn debuutalbum Chromophobia. Ondanks dat het nummer bij herhaling nogal clichématig kan gaan aanhoren, kan hetzelfde gevoel als bij Bakermat gevangen worden en lijkt het oneindig door te gaan.

Over doorgaan gesproken. ‘From within’ van Johannes Heil kent het klappen van de zweep als het hierom gaat. Een regelmatige festivalbezoeker heeft zeer waarschijnlijk een keer de ervaring gehad dat alles niet leek te stoppen. Een simpel en ritmisch aanstekelijk deuntje is een keer begonnen en bouwt steeds door en door.

‘Mango’ van Sascha Funke heeft waarschijnlijk slechts een enkele keer mogen verschijnen op een feest of festival. Het nummer laat echter horen hoe eenvoudig iets heel veel aantrekkingskracht kan hebben. De Duitser produceerde met dit nummer een donker geluid dat Paul Kalkbrenner (ja die ene van ‘Sky and Sand’, en ook al een Duitser), gebruikte voor een zwartgallige scene in zijn semiautobiografische film ‘Berlin Calling’.

Wat een Duitsers denkt u? Eeuwen geleden waren ze al superieur in muziek en nee, daar is niks aan veranderd. Nena keek naar de lucht en zag 99 luchtballonnen. Fritz Kalkbrenner, het broertje van, aanschouwt liever de zon. Beter nog, hij zong erover in het Engels: ‘Facing the Sun’. Techno kan met schijnbaar makkelijke deuntjes heel sterk klinken. Fritzie wist dit. Een simpele, semifilosofische tekst zingt samen met een simpel ritme. De toonverlaging in de gitaar aan het begin, die zich overigens steeds herhaalt, is misschien wel het sterkste punt van Fritzie’s hitje.
http://www.youtube.com/watch?v=vPDfB7PVEKQ

Alles kan bij dit nummer. Is het leven en de liefde geweldig, was het dat, of gaat het dat snel worden? Schijnt de zon hoog aan de blauwe hemel, verdwijnt hij stralend achter een waas gelukkig dansende handen of schijnt hij voor het eerst door de grote ramen naar binnen. ‘Hi Life’ van Monkey Safari (Ed did it remix) kan op elk hoogtepunt.

Intermezzo, want even geen Duitse producer maar een Italiaans duo. Dance is een Engelse term, in het Nederlands wordt het ‘dans’ genoemd. ‘Need in me’ van Flashmob zijn erg recht op hun doel af gegaan, want hierop wil je dansen.

Wanneer Gabriel Ananda naar Nederland komt is een feest snel uitverkocht. Zijn muziek maakt feest. Hij wisselt hoge euforische geluiden af met harde beats die na een lange opbouw op het juiste moment worden losgelaten. ´Smash´ is hier het beste voorbeeld van. Ananda´s beheersing van de opbouw valt goed te horen aan het begin, als de fragiele hoge tonen overgaan in bijna strijdvaardige muziek.

Solomun is ook een publiekstrekker, ook al bezoekt hij Nederland zelden. Zijn muziek wordt echter heel wat afgedraaid. Zijn remix van ´Around´ van Noir & Haze zal bekend voorkomen. Bij elk van deze nummers, maar bij deze in het bijzonder, mag de bass aan.

Ik ben geen papa-techno. De lijst die u hebt gelezen is incompleet en anderen zouden hier wellicht een hele andere reeks hebben neergezet. Één nummer zou wel in elke lijst achterblijven. Ibiza is het danceparadijs en daar zijn afgelopen zomer een enorme hoeveelheid avonden besloten met Ame’s remix van Ry en Frank Wiedeman’s ‘Howling’.
http://www.youtube.com/watch?v=pffUzB3QuWY