Voetbal

Ronald de Boer: ‘nooit iets gemerkt van corruptie Qatar’

07-02-2013 16:06

Ronald de Boer zegt nooit iets gemerkt te hebben van corruptie rondom de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar. De Boer was ten tijde van de verkiezing van het WK van 2022 één van de ambassadeurs voor het oliestaatje.

‘Ik heb alleen maar goede ervaringen met hardwerkende mensen die een mooi Wereldkampioenschap gaan wegzetten. Ik heb nooit ook maar iets gemerkt van corruptie’, laat de oud-international weten aan ThePostOnline. 

De Boer ontving als ambassadeur voor het WK-bid van het oliestaatje zo’n 750.000 euro. Andere grote oud-voetballers als Zinedine Zidane en Gabriel Batistuta kregen respectabele bedragen van 2,3 miljoen en 1,7 miljoen euro.

Professionaliteit

Sportmarketingbureau Players United was betrokken bij het Nederlands-Belgische WK-bid voor het WK van 2018 en kwam derhalve in contact met de Qatari. Het bureau laat via directielid Edo Boonstoppel weten niks gemerkt te hebben van corruptie.

‘Het hoge bedrag wat Qatar in de lobby voor het WK heeft gestoken, laat hun professionaliteit zien. Volgens mij zijn er geen regels over hoeveel geld je mag besteden aan een lobby’, aldus Boonstoppel.

Corruptieschandaal

Het Duitse sportblad Sport Bild schrijft dat het WK voetbal van 2022 in Qatar op losse schroeven is gekomen door een vermeend corruptieschandaal bij de toewijzing van het toernooi. Volgens het Duitse sportblad zou UEFA-voorzitter Michel Platini steeds verder onder vuur komen te liggen.

In 2010, kort voor de toewijzing van het WK aan Qatar zou Platini een onderhoud hebben gehad met de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy, de bestuurstop van Paris Saint German en een Qatarese emir. Platini die als hoofd van de UEFA stemrecht heeft bij het toezeggen van het WK zou daar zijn overtuigd op Qatar te stemmen.

Qatar Sport Investements

Het Franse tijdschrift France Football pakte vorige week al uit met een groot onderzoek naar de toewijzing van het WK in het oliestaatje. De FIFA ontkent dat het WK door dit schandaal op losse schroeven komt te staan en kan zich niet vinden in de aantijgingen van Sport Bild.

In ruil voor de Franse stem op Qatar zouden er miljoeneninvesteringen vanuit het oliestaatje in het Franse voetbal gedaan zijn. De Franse club Paris Saint Germain werd in 2011 overgenomen door Qatar Sports Investments (QSI). De voorzitter van de Franse voetbalclub is de steenrijke Qatarees Nasser al Khelaifi.

Stinkt

De zoon van de UEFA-baas, Laurent Platini kreeg een jaar na het WK-bid een baantje aangeboden bij QSI dat onder andere investeert in Paris Saint Germain en Barcalona. Best een leuk bijbaantje voor de zoon van Michel.

Keiharde bewijzen ontbreken maar dat het stinkt naar steekpenningen en omkoping lijkt duidelijk. Dat QSI zoveel investeert in Paris Saint Germain nadat de Franse WK-stem naar Qatar is gegaan is hoogst opvallend. De oliecentjes die Gregory van der Wiel in Frankrijk maandelijks krijgt bijgeschreven, konden nog wel eens verdacht zijn.