Leven

Beautydossier: Huidtypen & reiniging

08-02-2013 15:00

Meer dan de helft van de vrouwen schat haar huidtype verkeerd in. Bij mannen (niet onderzocht) kunnen we aannemen dat dit ongetwijfeld niet lager ligt. Vooral in de winter met de kou heeft de huid veel te verduren, en is de juiste verzorging van groot belang. Tijd om duidelijkheid te krijgen in de verschillende huidtypen en de daar bijbehorende reiniging.

Er zijn vier verschillende soorten huidtypen, de vette huid , de normale huid, de gecombineerde en de droge huid. Deze onderscheiden zich door de hoeveelheid talg die geproduceerd wordt door de huid en poriëngrootte.

Normale huid

De normale huid, is het type dat het meest voorkomt bij de mens. Daarbij hoort normale poriestructuur, en kan de T-zone (Voorhoofd, neus en kin) wat vetter zijn en mee-eters hebben.

Vette huid

De vette huid heeft een grovere poriestructuur waarbij de poriën duidelijk zichtbaar zijn, deze huid heeft veel onzuiverheden als puistjes, mee-eters en ook vaak vormen van acne komen bij een vette huid voor. Vaak glimt de huid ook door de grote hoeveelheid talg op de huid.

Droge huid

De droge huid heeft hele fijne poriën, die bijna niet zichtbaar zijn en weinig onzuiverheden. Dit type wordt vaak verward met een vochtarme huid, maar bij huidtypes draait het om de hoeveelheid talg, en niet om de hoeveelheid vocht. Vaak voelt de huid ‘trekkerig’ na het douchen, maar dit kan zowel een vette als droge huid zijn. Droge huid is vaak dof en soms ook schilferig.

Gecombineerde huid

De gecombineerde huid is een combinatie van een droge huid en een vette huid. De T-zone is dan vetter en heeft onzuiverheden, soms ook puistjes, terwijl de rest van het gezicht juist fijne poriën heeft.

Verzorging

Er zijn ontzettend veel verzorgingsproducten op de markt, allemaal op de verschillende huidtypen afgestemd. Vrijwel elk merk heeft een aparte lijn voor bepaalde huidtypen. Dit is heel persoonlijk want niet alle merken hebben dezelfde soorten crèmes voor huidtypen. Hieronder zullen daarom alleen reinigingsproducten besproken worden.

Reinigingsmilk

Is heel erg mild, en hierdoor geschikt voor elk huidtype. Sommigen bevatten aloë vera of rozenextracten als verzachtende werking wanneer de huid gevoelig is. Milk is goed op te brengen door middel van de handen of een watje, en daarna weer met water te verwijderen. Omdat er wat product over kan blijven op de huid, is het belangrijk om na te reinigen met een lotion.

Reinigingsgel of mousse

Deze zijn vaak bedoeld voor de vettere en onzuivere huidtypen, wanneer de T-zone vetter is of het hele gelaat. Gel zorgt ervoor dat de hoeveelheid talg op het gelaat wordt verwijderd. Hier zijn ook sommigen beautyspecialisten op tegen omdat gel de huid juist weer stimuleert om talg bij te maken. Vergelijkbaar met vaak je haar wassen, dan wordt het ook sneller vet. Na het gebruik van zulke producten is het daarom erg belangrijk dat je de huid goed ondersteunt met een geschikte crème.

Reinigingswater

Is ook erg mild voor het gelaat, en praktisch omdat het geen vettig laagje achterlaat zoals milk. Ook hier kunnen extra verzachtende stoffen aan toegevoegd zijn. Dit product is makkelijk aan te brengen met een watje.

Scrub

Scrub of peeling zijn termen die veelal door elkaar worden gebruikt. Er zijn lichaamsscrubs, en scrubs/peelings voor het gezicht. Deze moeten goed uit elkaar gehouden worden omdat lichaamsscrubs een veel grovere korrel hebben en niet geschikt voor het gelaat. Scrub is goed te gebruiken tegen het verwijderen van onzuiverheden, en reinigt de huid dieper dan een ander product. Ook stimuleert scrub de bloedsomloop in het gelaat en zorgt voor een sterkere afvoer van de afvalstoffen. Scrub kan ongeveer twee tot drie keer per week, als je vaker scrubt heeft de huid te weinig tijd om zichzelf te herstellen. Er bestaan scrubs van onder andere kristal of zeezout, abrikoos(pitten) en suiker. Scrub is heftig product en daarom is het belangrijk om de huid te helpen herstellen door een goede crème.

Lotion of tonic

Lotion wordt gebruikt om de PH waarde van de huid te herstellen na bijvoorbeeld een reiniging of douchen, maar daarbij reinigt het nog na en zorgt het ook voor verfrissing. Ook de begrippen lotion en tonic worden vaak door elkaar gebruikt, maar vaker dan lotion bevat tonic alcohol en dat droogt de huid uit. Lotion is vaak ook verrijkt met extracten zoals aloë vera, amandelolie, hamamelis en vitamines.