Media & TV

Wie is de mol?

08-02-2013 12:00

Het spijt me Tania. Mijn kleine, op niets gebaseerde, theorie was slechts een klein hersenspinsel. Het was in geen enkel opzicht mijn bedoeling dat jij daadwerkelijk het spel moest verlaten, ik vond je immers een van de leukste kandidaten. Vorige week zat jij nog letterlijk met de handen in het haar bij het vertrek van Tim, deze week wist jij het zelfde te bewerkstelligen bij mij. Voor mij valt nu één verdachte af, maar ook velen komen erbij. Wie zeker dacht te weten dat Paulien de mol is, zal gister wel flink op het verkeerde been zijn gezet. Ineens zijn de rollen in het spel verdraaid. De onhandige en bange Zarayda zou nu ineens zomaar de mol kunnen zijn. Net als Carolien, die wellicht beter is in horen, zien en zwijgen, dan iedere andere kandidaat.

Horen, zien en zwijgen

Bizar hoe cryptisch de titels iedere week weer gemaakt kunnen worden. Na gisteren heb ik mijn gehele theorie laten varen en alle tellers weer op nul gezet. Iedereen kan verdacht zijn in dit stadium van het spel, zelfs Zarayda. Langzaamaan lijk ik ook steeds beter te worden in de cryptische aanwijzingen, maar uiteraard kan ik het ook volledig bij het verkeerde eind hebben. Ik zie in ieder geval verbanden tussen aanwijzingen en gedragingen, maar misschien zijn dat slechts mijn eigen hersenspinsels. Wordt ik dan eindelijk een goede Wie is de mol?-kijker?

Jongensdromen

De mannen zijn wat mij betreft niet meer verdacht. Voor Daniel is alles in Wie is de mol? een vervulling van zijn jongensdromen in plaats van een spel waarin tactiek de boventoon voert. Iedere keer dat hij zijn zegje mag doen voor de camera groeien zijn ogen naar het volume van schoteltjes en schiet zijn stem een octaaf omhoog. “Er stond een super mooi vliegtuig, en daar mochten wij in vliegen! Wauw!” Iedere nieuwe opdracht zorgt ervoor dat Daniel gered blijft van zijn midlifecrisis, na dit programma heeft hij immers alles gedaan in zijn leven wat zijn kleine jongensdromen nooit waar konden maken. Zijn enthousiasme verraad hem, hij is geen mol maar wel leuk om naar te kijken.

Ook Kees is gedaald in zijn geloofwaardigheid als mol. Welke mol zou immers een gevonden pot ter waarde van 10.000 euro teruggeven aan de penningmeester, die te slordig was om erop te letten? Ik hoop nog steeds dat het kleine tactieken zijn van hem, maar ik vrees des te meer dat ik zal moeten accepteren dat Kees slechts een speler is in dit waanzinnig spannende spel. Het hopen is dan maar dat hij de winnaar blijkt te zijn. Naast zijn eerlijkheid en fanatisme is hij namelijk wel een heerlijke kandidaat om naar te kijken. Mocht hij de winnaar blijken, dan kunnen we tenminste nog lang genieten van zijn aanwezigheid in het spel.

Slinkse vrouwen

De vrouwen daar in tegen zijn gister slinkser en verdachter geworden. Een keuze tussen de drie overgebleven kandidaten is bijna onmogelijk. Alle drie hebben ze hun eigen streken en eigenaardigheden. Zo blijkt maar, dat wij vrouwen, beter zijn in achterbakse gedragingen dan mannen. Neem Carolien bijvoorbeeld. Met een stalen pokerface zat zij keer op keer leugens te vertellen. Horen, zien en zwijgen is misschien nog wel het best toepasbaar op haar speltactieken. Zo hield ze informatie achter in het vliegtuig en wist ze zonder moeite daarover te liegen naar de rest.

Maar ook Zarayda, het bange muisje, waarvan we niet moeten vergeten dat zij een van de presentatrices is van Try before you die, het programma waarbij de meest angstaanjagende opdrachten uitgevoerd moeten worden. Hoe kan een meisje, dat zo bang is voor letterlijk alles wat zich voordoet in Wie is de mol?, gegadigde zijn om een terrorprogramma als Try before you die te presenteren? Daarnaast kan zij trouwens óók zeer goed liegen, al zullen we dat nooit met zekerheid kunnen zeggen. Zij, als enige, hoefde maar één kaartje voor te lezen in het vliegtuig. Het tweede kaartje heeft de kijker nooit gezien. Was dat dan een leugen of de waarheid?

En dan Paulien nog, de vrouw die keer op keer beweert, doodzenuwachtig te zijn voor alles wat met liegen en bedriegen te maken heeft. Let maar eens goed op die ogen van deze dame. Het moment waarop Art haar vertelt dat ze de mol te spreken krijgt, stelt ze hem nog net niet de vraag “huh, maar ik ben toch de mol?” Hoewel taal echt haar ding is, blijkt ze geen geboren actrice te zijn. Het bedriegen gaat je iets te goed af Paulien en je blik verraadt je waar je bij staat. Dat maakt jou mijn nieuwe hoofdverdachte. Nu maar hopen dat je Kees de finale laat halen.