Bladen

Cabaretiers zwichten voor het grote geld

12-02-2013 16:43

Brigitte Kaandorp en Najib Amhali vertrekken van de VARA naar RTL4. Na jarenlang aan hun bekendheid gewerkt te hebben bij de VARA, gaan ze nu voor het grote geld bij de commercielen. Eerder maakten Hans Teeuwen en een handvol andere grappenmakers al de overstap, dus kunnen we inmiddels wel spreken van een trend.

Financiële wensen

RTL heeft Jack Spijkerman, Tijl Beckand, Ruben van der Meer, Veldhuis & Kemper en de heren van Dit Was Het Nieuws ingelijfd. Nu komen daar dus ook de shows van Najib en Brigitte bij. Tegen de Volkskrant laat de VARA weten de humoristen niet meer te kunnen betalen: “Beide cabaretiers zijn nu op een punt in hun carrière gekomen dat de VARA niet langer kan voldoen aan de financiële wensen die er inmiddels tegenover staan.”

Volgens RTL is het een logische stap, omdat de zender graag amusement voor een zo breed mogelijk publiek programmeert. Andersom geldt dat ook. “De makers zien RTL 4 ook steeds meer als een zender waar zij zich aan willen verbinden”, aldus een woordvoerder van de zender.

Zit niet lekker

De VARA kan er weinig tegen doen dat de succesvolste cabaretiers zwichten voor het grote geld, maar echt lekker zit het niet. Dat blijkt wel uit de reactie van VARA-woordvoerder Gert-Jan Hartlief: “Beide cabaretiers zijn vanaf het begin van hun theatercarrière aan de VARA verbonden geweest, in het geval van Najib bijvoorbeeld al sinds zijn ontdekking door het ons hoofd amusement Kathleen Warners in het kleine Hilversumse theater Achterom. De Vara is vanaf dat moment altijd mediapartner geweest en heeft alle registraties van hun theaterprogramma’s – en ook sketchprogramma’s van Najib – uitgezonden.”