Help! Er zit een koe in mijn hamburger!

12-02-2013 21:45

De Europees commissaris Tonio Borg (Gezondheid) en Europese ministers komen woensdag in Brussel bijeen om het schandaal rond koeien in hamburgers te bespreken. Dat heeft de voorzitter van de EU, Ierland, maandag laten weten.

Maandag werd bekend dat in sommige hamburgers koeien zijn aangetroffen. De hamburgers werden verkocht in supermarkten als Albert Heijn, Boni en Plus, maar ook in hamburgerspeciaalzaken als McDonalds en Burger King.

Lieve snuit

De Europese ministers spreken schande van de vondst. “Er zitten gewoon hele koeien in dat vlees”, aldus een geschokte Ierse minister van Landbouw Simon Coveney. “Dat zijn van die hele grote beesten met een lieve snuit en zachte vacht. Die eet je toch niet op!”

De ministers willen nieuwe regelgeving voor de productie van vlees. De herkomst van het vlees, en of er dieren bij de productie aan te pas zijn gekomen moet duidelijk op het etiket worden vermeld. Tonio Borg: “Nu zetten vleesfabrikanten het in bedekte termen op hun product. Ze spreken dan over ‘rundvlees’ terwijl ze ‘koe’ bedoelen. Daarmee houden ze consumenten bewust van de domme en dat moet stoppen.”