Business

Nationaliseren van SNS paniekvoetbal

12-02-2013 15:06

Het proces voorafgaand aan het nationaliseren van SNS Reaal vertoont verdacht veel kenmerken van paniekvoetbal. RTL legde gisteren beslag op een groot aantal geheime financiële stukken rondom de nationalisering van SNS.
Op 1 februari werd SNS Reaal genationaliseerd. Uit de brieven in handen van RTL bleek dat De Nederlandsche Bank al in mei en oktober 2012 wilde ingrijpen. Paniekvoetbal. Er was nog wel wat tijd.

Cushman & Wakefield

Het probleem van SNS lag, zoals bekend, bij de verrotte vastgoedportefuille SNS Property Finance. Omdat de waarde van de vastgoedprojecten daalde, werden de leningen van SNS Property Finance ook minder waard. Om deze projecten te kunnen waarderen nam de overheid het bureau Cushman & Wakefield in de arm.

SNS werkte voor de waardering van de vastgoedprojecten van Property Finance samen met Ernest & Young. Over de daadwerkelijke waarde van het vastgoed is een duidelijk verschil van mening tussen Ernest & Young en C&W. Het ministerie ging af op de veel somberder resultaten van C&W.

SNS heeft kritiek op dit onderzoek maar vangt bakzeil bij het ministerie. Volgens de Raad van Bestuur van SNS is het rapport van C&W is gebaseerd op steekproeven. Het rapport wordt één van de grote pijlers bij de nationalisatie van SNS.

CVC

SNS zit dus in zwaar weer. Grofweg zijn er twee opties. De staat nationaliseert SNS of het private investeringsbedrijf CVC neemt SNS over. CVC doet zeer concrete voorstellen voor het overnemen van SNS. Het bedrijf wil 900 miljoen investeren, de overheid krijgt zijn eerdere staatssteun van 565 miljoen terug en Property Finance wordt apart gezet. Klinkt als een goed voorstel.

Het ministerie wil er echter niet aan. Het durft de optie met CVC niet aan. Het is bang dat CVC de enorme verliezen van de vastgoedportefeuille niet kan dragen. Op 31 januari doet CVC een extra handreiking om SNS te redden. ABN Amro, ING en Rabobank zijn hierbij betrokken met een lening 550 miljoen, de eerdere staatssteun wordt omgezet in aandelen.

Risico

Over dit voorstel lijkt het ministerie niet heel lang te hoeven nadenken. De volgende ochtend nationaliseert de overheid SNS.

Dijsselbloem zegt tijdens de persconferentie op 1 februari dat ‘de oplossing via CVC veel financieel risico oplevert voor de Staat zonder dat de Staat daarvoor voldoende aandeel en zeggenschap in de instelling terugkreeg’. Geen optie dus.

Spaargeld

Het spaargeld van SNS Reaal stroomde in een aardig tempo uit. Tussen 16 en 26 januari zo’n 1,8 miljard euro. Op 17 januari zelfs 450 miljoen. Het blijft bij die piek, daarna loopt de uitvloei terug. Dat een simpel berichtje op de website van SNS het uitvloeien van spaargeld zo kan drukken is opvallend. Bij een bankrun gaat het nog wel wat harder, een webberichtje is dan niet genoeg om de boel te redden.

Het gaat om veel geld maar tegenover de 11 miljard aan liquide middelen had SNS nog wel wat vet op de botten. Wat dat betreft had langer kunnen worden gewacht. DNB beoordeelt de uitvloei van het spaargeld echter als ‘zorgwekkend’ en heeft geen extra geduld meer.

Nationalisering nodig?

Dat het niet lekker ging bij SNS is een eufemisme. Of de nationalisering echter op 1 februari al nodig was, is maar de vraag. Over het rapport van Cushman & Wakefield zijn de meningen verdeeld, CVC was tot op de laatste dag voor de nationalisering geïnteresseerd in de overname van SNS en een bankrun werd voor even onschadelijk gemaakt door een simpel berichtje.