Kunst

Samen met Eels wonderful en glorious de lente in

12-02-2013 18:00


Muziekkoning Mark Oliver Everett, kortgezegd E, maakt na een tijd van muzikaal stilstaan een nieuwe plaat. En wat voor een. Wonderful, Glorious is dat wat de wereld nodig had om uit te kunnen kijken naar het nieuwe seizoen; de lente.

Het uitbrengen van zijn tiende plaat in het jaar dat E 50 jaar wordt, kan haast geen toeval zijn. Met het feit dat Wonderful, Glorious ook nog eens muzikaal gezien letterlijk de lente uitstraalt, lijken deze elementen het perfecte brouwsel voor een, meer dan we normaal van hem gewend zijn, positieve plaat. Het eerste nummer Bombs Away komt op alle vlakken knallend binnen. E bewijst wederom naast een goede muzikant een echte tekstschrijver te zijn. In het swingende Peach Blossom is de lente definitief welkom geheten. Met experimentele geluiden, rauwe zang en fijne teksten is dit een van de sterkere nummers van het album.

Diverse nummers

Het album lijkt opgedeeld te zijn: waar in het eerste deel tot en met Peach Blossom verfijnde en experimentele rocknummers voorbij komen, zijn er in het midden enkele rustigere nummers. On the Ropes is een waar singer-songwriter nummer zonder al te triest te zijn. In The Turnaround is echter de oudere E te horen; een breekbaar, simpel, maar mooi nummer. Het minimale instrumentale gebruik bij The Turnaround pakt op de juiste manier uit. Een regenbui in de lente is nog nooit zo prachtig geweest.

Achter de wolken schijnt altijd de zon, wat goed te horen is in de volgende track New Alphabet. De gitaar wordt ingeplugd en vanaf de eerste seconde wordt de interesse gewekt. Al pratend neemt E de luisteraar mee naar het opzwepende refrein ‘When the world stoṗs making sense, I make a new alphabet.’ Optimistische teksten en fijne geluiden, E lijkt beter gehumeurd sinds tijden.

De kracht van E

In True Original valt E wederom even terug in zijn oude habitat, misschien nog wel verder dan in The Turnaround. True Original gaat over een onbereikbare liefde, over een vrouw die eerst haar eigen weg moet vinden om een gezamenlijk pad te kunnen begaan. Autobiografisch? E staat immers bekend om een bad dude in love. De laatste vier nummers vatten de hele plaat goed samen. Waar I am Building a Shrine de luisteraar weg laat dromen over liefde in betere tijden, sluit E het album waardig af met het uptempo gelijknamige Wonderful, Glorious. Het synth/pop nummer doet jaren ’70 aan en vertaalt de vormgeving van de oranje omslag van de plaat in muziek.

Wonderful, Glorious was absoluut het wachten waard. E weet na negen albums wederom een sterke tiende plaat neer te zetten. Zijn levenservaringen, muzikaal talent en persoonlijkheid maken elk album weer tot een authentiek stuk werk. Is er dan helemaal niets aan te merken op Wonderful, Glorious? Kortgezegd: Eigenlijk niet. De kracht van E is om elke keer een knaller van een album neer te zetten. Juist de diversiteit in nummers op een album maakt zijn werk zo sterk.

Op maandag 1 april, dinsdag 2 april en woensdag 3 april is Eels te zien en horen in poptempel Paradiso, te Amsterdam.