De stilte van de PVV

13-02-2013 14:00

Aangezien ik besneden ga worden, mag ik binnenkort kiezen of ik Jood wil worden of Moslim. Dit heeft natuurlijk een medische noodzaak, maar toch; ik zou kunnen kiezen. Het is iets als een dubbel paspoort, de discussie die door ene Geert Wilders steeds weer aangezwengeld wordt. Over het paspoort van Maxima heb ik hem nog steeds niet echt gehoord. Waar blijven de Kamervragen, zou ik haast zeggen. Het is stil aan de overkant, het lijkt wel alsof Geert stil is geworden. Nou kunnen stille mensen soms ook heel gevaarlijk zijn en plotseling wat raar uit de hoek komen. Het is misschien wel raadzaam voor de AIVD om hem vooral nu wat extra in de gaten te houden aangezien er een kroning aan komt.

Slachtoffergedrag

Ik las laatst dat PVV’ers wat moeilijk aan een baan kunnen komen. Ach gut, wat zielig eigenlijk, dat gun je ze ook echt niet na al die ongenuanceerde uitspraken die ze tijdens hun Kamerlidmaatschap gedaan hebben. Als je het rijtje bekeek zag je heel wat losers samen staan. Wat een slachtoffergedrag, ik merkte bij mezelf dat ik geen medelijden voor ze kon opbrengen.

Verdraagzaamheid

Dat heeft niets met de politieke partij die ze vertegenwoordigden te maken. Maar eigenlijk veel meer met verdraagzaamheid in het algemeen. Als je als mens niet verdraagzaam bent richting je omgeving, niet wil begrijpen dat de wereld om je heen verandert, dan krijg je dat vanzelf op je bordje terug. En dat is eigenlijk wat hier is gebeurd. Sommigen van hen bezigden van die veelzeggende spierballentaal waarbij bepaalde categorieën mensen in een bepaalde hoek werden weggezet en dan kun je niet verwachten dat diezelfde mensen jou maar even met open armen gaan ontvangen. Onvrede betaalt zich altijd terug.

Gelegenheid maakt de dief

In de samenleving heerst heel veel onvrede over de maatregelen die dit kabinet neemt. De PVV hoeft ook niets te zeggen, want alleen daardoor al groeit deze partij in de opiniepeilingen. Ze groeit omdat wij eigenlijk een verwend volkje zijn dat qua welvaart geen stap terug kan en wil doen. Niet alleen de bankiers, wij zijn de daders van de samenleving waarin wij leven. Waar mensen vaak en veel voor het eigen geluk gaan, voor zelfverrijking. En als het dan mis gaat, dan is het makkelijk een ander de schuld te geven waarbij het populisme heerlijk gedijt. Dit kabinet mag de rekening betalen van wat het vorige heeft laten liggen, met als gevolg dat de PVV in de opiniepeilingen maar blijft stijgen. Omdat wij kiezers makkelijk vergeten. De gelegenheid maakt de dief.

Johan van der Dong is beeldend kunstenaar waarbij hij de samenleving voor zijn projecten sociologisch volgt. Van der Dong werd bekend met projecten zoals de postbus van God. Vorig jaar november werd hij vanwege zijn kunstwerk The P.O.Box for Allah voor een freedoms-award genomineerd.