Weten & Tech

Bits: Recensie – Hitman HD Trilogy

14-02-2013 12:00

Hitman kan zonder enige twijfel een succesvolle franchise genoemd worden. Met meer dan acht miljoen verkochte games in de reeks – en een film – is de kale huurmoordenaar zeer populair. Recent verscheen er een vijfde deel, genaamd Hitman: Absolution. Square Enix besloten om Hitman HD Trilogy uit te brengen. Deel twee, drie en vier op één Blu-ray of DVD.

Het is een merkwaardige keuze om het eerste deel – Hitman: Codename 47 – uit deze trilogie te laten. Wellicht is het makkelijker om ‘trilogie’ op het hoesje te zetten dan ‘tetralogie’. Het blijft raar. Enfin, misschien kan de HD-collectie ons het eerste deel doen vergeten.

Klassiekers

Hitman

Je zou kunnen zeggen dat Hitman 2: Silent Assassin, Hitman: Contracts en Hitman: Blood Money klassiekers zijn. De spellen haalden goede cijfers en boden verfijnde gameplay – voor hun tijd… Silent Assassin en Contracts verschenen op de vorige generatie spelcomputers en zijn een stuk minder geavanceerd dan Blood Money en Absolution.

Maar goed, laat ik bij het begin beginnen. Of nou ja, het begin… deel twee. In de Hitman-reeks kruip je in de huid van een kale huurmoordenaar met een streepjescode op z’n achterhoofd. Onze ‘hitman’ heeft geen identiteit, alleen een codenaam: 47. Van de International Contract Agency, kortweg de ICA, krijgt onze huurmoordenaar de ene opdracht na de andere.

Vernieuwd is niet altijd vernieuwd

Het verhaal – over de huurmoordenaar die eigenlijk wil stoppen – is eigenlijk niet zo belangrijk in de games die je in deze verzameling tegenkomt. Als je eenmaal bezig bent voor de ICA, focus je daar op en verdwijnen alle privékwesties en dergelijke naar de achtergrond. Als huurmoordenaar moet je, nagenoeg ongezien, (streng beveiligde) doelwitten uitschakelen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld heel goed te sluipen of door de bewaker te vermoorden en zijn kleding aan te trekken. Moorden mag je helemaal op je eigen manier doen. Het kan luidruchtig, maar ook zeer subtiel. Zo kun je een acteur bijvoorbeeld uitschakelen door een rekwisietpistool te vervangen door een echt exemplaar.

Hitman3

Hitman-novieten zullen wel moeten wennen aan de besturing; met name in Silent Assassin en Contracts is deze nogal houterig. Op grafisch gebied stelt het allemaal ook wat teleur; als games van een vorige generatie overgezet worden, dan mag je toch een visuele update verwachten. Hier en daar is wat veranderd, maar het is lang niet genoeg.

Blood Money is eerlijk gezegd nutteloos

Als je te maken hebt met een heruitgebracht spel, bedoeld om juist nieuwkomers kennis te laten maken met de serie, dan moet je spelers niet de indruk geven dat de eerste delen niet zo best waren. In hun tijd waren het zéér aardige games. Daarom is het ook raar dat Blood Money in de trilogie zit, in plaats van het eerste deel. Blood Money verscheen wél op de huidige generatie spelcomputers, dus het contrast met de oudere games is enorm.

Maar wat blijft het moorden leuk
Hitman HD Trilogy heeft het voordeel van een aansprekend spelconcept en interessante gameplay, waardoor de tekortkomingen voor lief worden genomen. Sec gezien komt de trilogie ietwat tekort. Als je van Hitman: Absolution genoten hebt en benieuwd bent naar de oudere games, dan kan het geen kwaad om deze verzameling te halen. Het concept blijft nu eenmaal ijzersterk.

Score:

SCORE3

Hitman HD Trilogy is gemaakt door IO Interactive en wordt uitgegeven door Square Enix. De game is nu uit voor Playstation 3 en Xbox 360. Vanwege het gewelddadige karakter is de game volgens de PEGI geschikt voor personen van 18 jaar en ouder.

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg op Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.