Leven

Beautydossier: Trek eens een lijntje

14-02-2013 17:00

In hoogtij, in laagtij, op het werk, op een feestje, de eyeliner kan áltijd! De drempel om een lijntje te zetten, is alleen bij de meeste vrouwen te hoog omdat de eyeliner wel enige handigheid vereist. En de handigheid van de perfecte eyeliner heb je zo te pakken!

Soorten eyeliner

Er zijn verschillende soorten eyeliner, je hebt penseeltjes die over het algemeen voor beginners lastiger zijn te hanteren omdat het kwastje alle kanten op kan schieten als je te hard drukt. Daarnaast zijn er ook eyeliner met een stiftkwast, deze zijn veel makkelijker en stabieler om aan te brengen. Zowel goedkope als dure merken hebben deze soorten in de collectie. Behalve de vorm van het kwastje, heb je ook veel soorten kleuren zoals groen, antraciet, aubergine en bruin maar ook zijn er eyeliners met felle kleuren (turquoise) of subtiele glitters. Deze vind je vaker bij de duurdere merken in de parfumeriedrogisterijen.

Voordelen/nadelen

In tegenstelling tot de meeste kohlpotloden, blijven eyeliners een stuk beter zitten en lopen ze niet uit omdat ze niet zo “smudgen” (vlekken). Maar eyeliner is wel echt verf, en moet ook drogen net zoals mascara. Even last-minute in tien seconden een lijntje zetten en daarna de deur uit gaat niet werken! Daarbij kan eyeliner een stuk harder overkomen omdat het zo’n duidelijke lijn geeft om je wimperrand heen. Kies dan niet voor zwart maar voor een natuurlijkere kleur zoals bruin of antraciet. Een andere voordeel van eyeliner, is dat je wimperrand een stuk voller naar voren komt door de donkere ondergrond, en het geeft je ogen een “open” effect. Ideaal na een avondje doorzakken.

In de praktijk

De beste aanpak voor een goede eyeliner is lastig te benoemen, iedereen heeft zo haar eigen manieren. We kunnen wel wat tips op een rijtje zetten:

Zorg dat je tijd hebt, genoeg gegeten hebt (geen trillende handen van de honger), wattenstaafjes (voor het geval dat) en voldoende licht. Bedenk ook wat voor soort lijntje je wilt zetten (een dunne, wat vollere, à la Marilyn Monroe e.d.). Om de schade voor de eerste oefening te beperken kun je het penseeltje het beste bovenop het begin van je wimpergroei zetten. Trek je ooglid iets naar beneden als dat makkelijker is. Begin dan niet bij het binnenste van je oog in je ooghoek, maar juist het midden van je ooglid. Daar loopt het lijntje altijd iets dikker en maakt het niet heel veel uit als je uitschiet en de lijn onvermijdelijk toch iets dikker wordt. Trek dan de lijn naar buiten tot het einde van je oog vlak op/langs je wimperrand. Bekijk het resultaat, en maak de lijn zo nodig nog iets voller. Daarna kun je ook het binnenste van je ooghoek doen, het engste gedeelte. Zorg dat je niet teveel verf op je penseeltje hebt, want daar moet de lijn heel dun beginnen.

De uitlopers in je buitenste ooghoek zijn vooral lastig omdat ze symmetrisch omhoog moeten lopen in dezelfde hoek. Dit hoeft overigens niet, maar heeft wel een heel mooi effect) Pak je lastigste oog eerst (als je rechts bent is dat het linker oog) en trek de lijn schuin omhoog. De lijn is het mooist als hij symmetrisch loopt met je wimpers wanneer je je ogen normaal open hebt.

Eyeliner mooi aanbrengen is echt niet onmogelijk en kan zelfs sneller gebeurd zijn dan mascara waar je laag over laag aanbrengt. Oefening baardt kunst, is in dit geval dus perfect van toepassing!