Stukafest: Kunst tussen bierflesjes en gebruikte condooms

14-02-2013 12:00

Voor het ware festivalgevoel is het buiten nog te koud (fuck Nederland), maar dit weerhoudt kunstminnend Nederland er niet van om samen te komen. Deze maand vormen slonzige studentenkamers tijdens Stukafest hiervoor het podium.

Het Stukafest, een afkorting voor Studentenkamerfestival, is jaarlijks rondtrekkend festival waarbij de optredens plaatsvinden op studentenkamers. Dit jaar doet er wel twaalf steden mee, die deze maand allemaal een avond mogen genieten van muziek, cabaret, dans en literatuur.

Grote namen

Vorige week gaf Katinka Polderman – bekend van Twitter  – nog een duo-optreden met een Nijmeegse kat, gaf Sander ‘LuckyTV’ van der Pavert een kijkje achter zijn schermen in Utrecht en werd er hard geraved bij het Rotterdamse Lowriders Collective. Later deze maand leest Nico Dijkshoorn nog voor uit eigen werk, geeft Leo Blokhuis college over de geschiedenis van de popmuziek, maar komen ook grote namen als Özkan Akyol, Arie Koomen, Paulien Cornelisse en Case Mayfield optredens verzorgen.

Naast de grote namen zijn er ook aanstormende talenten te bewonderen. Zo is Johan Fretz – Neerland’s premier in 2025 – van de partij en speelt het folkbandje Town of Saints (‘de nieuwe Mumford & Sons’) enkele kamers plat. Één van de terugkerende acts is het absurdistische theatercollectief De Blonde Jongens & Tim (Debjet), waarvan we in de toekomst ongetwijfeld veel van gaan horen.

Slipjes

Het leuke aan optredens in studentenkamers is de exclusiviteit. Vergeet de Melkweg, de Balie of de Alpha: bij het gemiddelde optreden op het Stukafest zijn er wellicht dertig bezoekers welkom. Elk optreden wordt dan misschien wel drie keer gegeven, maar de afstand tussen artiest en bezoeker is zelden zo klein.

Om die geringe afstand te ervaren, moeten er natuurlijk wel angsten worden overwonnen. Vieze slipjes, gebruikte condooms en schimmelige kratjes bier die op hun statiegeld wachten zijn aan de orde van de avond. De meeste bezoekers – zelf studenten – zullen hier natuurlijk niet van op kijken, maar voor Goed Volk kan dit even wennen zijn.

Gelukkig kosten kaartjes voor het festival zo weinig – voor drie optredens van een half uur betaal je meestal zo’n €11,- – dat commentaar op de locaties pertinent als geknor zal worden afgedaan.

Kaartjes voor het Stukafest zijn digitaal te koop op de site, maar op de universiteiten en hogescholen van de deelnemende steden zijn ook analoge kraampjes te vinden. Er kunnen kaartjes gekocht worden voor losse optredens , maar er kan ook een pakket worden samengesteld voor twee of drie optredens.

Willem de Gelder zingt regelmatig liedjes op zijn studentenkamer, maar misschien is het beter als daar geen publiek bij is. 

Beeld: Harmamakken.nl