Business

Duitser levert bonus wel in

15-02-2013 12:12

Ze bestaan dus wel. Bankiers die hun bonus inleveren. Waar in Nederland een hetze is ontstaan tegen SNS-bankiers die hun bonus niet inleveren levert de Duitse Martin Blessing van de Commerzbank zijn bonus in na slechte jaarcijfers. Nadat hij eerst zijn salaris had verdubbeld. Dat wel.

De bank boekte het laatste kwartaal een verlies van 716 miljoen euro tegenover een winst van 77 miljoen het kwartaal daarvoor. De Duitse topman trekt daarop dus zijn conclusies.

Gebeten hond

In Nederland is de oud CEO van SNS Sjoerd van Keulen de grote gebeten hond. Hij heeft SNS laten omvallen en wil zijn bonus niet teruggeven. Foei. Dat de bonus van de beste man al volledig zijn verdampt in de aandelen van SNS , is voor veel mensen bijzaak.

De Duitse Commerzbank heeft een saillant verleden met bonussen. De bank werd aangeklaagd door de ‘Dresdner Kleinwort investment bankers’ vanwege het niet uitbetalen van bonussen. Die zuinigheid moest de bank toen bij de rechter bekopen, ze moesten 50 miljoen overmaken naar Dresden.

Salaris

Blessing kan zijn bonus dus best missen. Zijn salaris werd het afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Het gaat dus vooral een symbolische zet van de Duitse staatsbankbaas.

Symboliek van de bovenste plank dus. Een hoger vast salaris houdt Blessing weg uit de discussie over bonussen, maar geeft de Commerzbank minder ruimte zijn opperhoofd bij slechte prestaties te korten.