Voetbal

Hoe deden de Nederlanders het in Europa League?

15-02-2013 11:08

Na twee avonden topvoetbal in de Champions League was het gisteren tijd voor het stiefbroertje van Europa’s topcompetitie: de Europa League. In Europa is er maar een Nederlandse club actief en dat is Ajax. Ook zijn er her en der nog wat Nederlandse spelers actief. Hoe ging het ze gisteren af in de heenwedstrijd van de zestiende finales? 

Een dolgelukkige Cillessen

Ajax won in eigen huis vrij overtuigend van Steaua Boekarest. Het werd 2-0 door doelpunten van Toby Alderweireld en Riccardo van Rhijn. Opvallend: de laatste drie goals die Ajax maakte kwamen allen van verdedigers. Afgelopen zondag scoorde linksback Daley Blind ook al. Ook opvallend: Kenneth Vermeer viel uit met een kuitblessure en werd uitstekend vervangen door Jasper Cillessen. De reserve-keeper maakte zijn Europese debuut en had na afloop alle reden tot stralen. Hij pakte een paar belangrijke ballen en hield zo de belangrijke Europese ‘nul’.

Cillessen was dolgelukkig. “Je Europese debuut maken, en met twee mooie reddingen zorgen dat je de nul houdt. Dat is alleen maar genieten”. Ik heb gelukkig mijn bijdrage aan dit goede resultaat kunnen leveren, ook al reken je er van tevoren natuurlijk niet op dat je moet invallen.”

Gelijke spelen voor de andere Hollanders

Het ging de andere Nederlanders minder gemakkelijk af. Luuk de Jong begon in de spits bij Borussia Mönchengladbach tegen Lazio Roma en maakte een spectaculaire wedstrijd mee. De Duitsers kwamen nog 1-0 voor, maar daarna gingen de gasten uit Rome met 1-2 aan de leiding. In de slotfase zette Gladbach aan en versierde De Jong een strafschop. Gladbach ging tot in de 93e minuut met 3-2 aan de leiding, tot de Italianen toesloegen: 3-3.

Newcastle United, met Oranje-goalie Tim Krul in de gelederen, speelde in eigen huis met 0-0 gelijk tegen Metalist Kharkiv. De beste kansen waren voor Newcastle maar de Engelsen hadden pech in de afronding. Ex-Ajacied Vurnon Anita bleef de gehele wedstrijd op de bank zitten bij Newcastle.

Racing Genk heeft een aardig Nederlands tintje met natuurlijk trainer Mario Been en Glynor Plet, maar ook veel Belgen die actief waren in de Eredivisie spelen bij Genk. Denk aan Thomas Buffel, Benji De Ceulaer en Dani Fernandez. De Genkies boekten een prima resultaat in Stuttgart, met denk aan invaller Plet. De van FC Twente gehuurde spits kopte in de 92e minuut de 1-1 binnen. Een goed resultaat voor de return volgende week.

Blijft alleen Dirk Kuijt nog over bij Fenerbahce. De Katwijker ligt momenteel onder vuur wegens achterblijvende resultaten en kon daar gisteren op bezoek bij Bate Borisov weinig aan doen. Het bleef 0-0.