Buitenland

Hulde aan Russische ‘dash cams’

15-02-2013 15:15

In het Russische Oeral zijn vanmorgen ruim negenhonderd mensen gewond geraakt, als gevolg van een meteoriet die in meerdere stukken uiteenviel boven Chelyabinskm, een stad zo’n 1700 km ten oosten van Moskou. Er ontstond een hoge drukgolf toen de meteoriet de atmosfeer binnenkwam, waarna een enorme klap te horen was en talloze ramen sprongen.

Naast letselschade hebben volgens Vladimir Stepanov, de minister van binnenlandse zaken, zo’n 270 gebouwen schade ondervonden aan de meteorietregen.

Youtube
Op Youtube krijg je welgeteld 2,390 hits wanneer je op “meteor Russia” zoekt. Voornamelijk amateurbeelden, waarbij de meteorietinslag gedeeltelijk, met bewegende delen en weinig pixels in beeld komt. De reden dat om half 10 ‘s ochtends honderden Russen hun camera aan hebben staan om een meteoriet te filmen is interessant. In een land waar per jaar zo’n 28.000 verkeersdoden vallen (procentueel gezien een van de hoogste cijfers ter wereld), verzekeringen dubieus zijn, de politie corrupt en roadside gevechten altijd een reeĆ«le mogelijkheid is een webcam in de auto voor veel Russen simpel een voorzorgsmaatregel. Nietsvermoedend legde talloze Russen dus een zeldzame natuurramp vast.

De explosie

‘Spectaculaire explosie’

En nog een!
http://www.youtube.com/watch?v=pXT_B4kx6YA