Politiek

De Wever in NRC: ik mag Rutte niet spreken

18-02-2013 17:25

Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen en leider van de Vlaams-nationalistische N-VA, wil graag premier Mark Rutte (VVD) ontmoeten, maar Vlaamse partijen blokkeren dat volgens De Wever. Het lijkt er echter op dat hij niet eens heeft geprobeerd een afspraak met Rutte te maken. Daarnaast deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) onlangs een poging de Belg te ontmoeten. Maar die had geen tijd.

Heeft De Wever het wel geprobeerd?

“Als ik Rutte zou willen zien, zal er op tijd een telefoontje komen van de liberale Open VLD: ‘Die man moet je niet ontvangen’”, zegt De Wever vandaag tegen NRC Handelsblad. Maar hoe zou de premier reageren als hij een verzoek van De Wever zou krijgen voor een ontmoeting? “Op klassieke als-dan-vragen zoals deze kunnen wij in de regel niet ingaan”, zegt woordvoerder Stephan Schrover tegen ThePostOnline.

“Als-dan.” Het lijkt er dus op dat De Wever het niet eens heeft geprobeerd.

Timmermans deed wel een poging

Ondertussen meldt zich de immer driftig Facebookende minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Hij had twee weken geleden De Wever graag willen ontmoeten tijdens een bezoek aan de zuiderburen. Maar De Wever had het te druk; hij had namelijk al een afspraak met de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD). “Teveel Nederlandse belangstelling?” vraagt Timmermans zich af.

Timmermans