Voetbal

Willem van Hanegem is Dick Advocaat kotsbeu

18-02-2013 12:00

Ooit konden ze het goed met elkaar vinden, maar dat is alweer een tijdje geleden. Willem van Hanegem en Dick Advocaat zijn sinds het EK van 2004 in Portugal geen maatjes meer. Tijdens een persconferentie waarbij Van Hanegem de afwezige Advocaat moest vervangen maakte Van Hanegem een grapje over de beruchte Robben-wissel. “Als hij dat nog eens doet sla ik hem neer”, zei hij met een kwinkslag. Het bleek het einde van de vriendschap te zijn.

Vorige week ging Advocaat in het nieuwe interviewprogramma van Johan Derksen nog eens in op de Robben-wissel. Reden genoeg voor Van Hanegem om zijn wekelijkse AD-column nog eens terug te slaan. “Hij vroeg me tot in de lift van het hotel of ik dat alsjeblieft wilde doen. Ik moest zijn schild zijn. Ik heb hem gezegd dat ik het op mijn eigen ludieke manier zou doen en oh, wat was hij blij met mij. Ik heb het bewust zo gezegd om, zoals Dick het graag wilde, de kou voor hem uit de lucht te halen. Nee, ik heb er spijt van omdat deze flapdrol er anno 2013 nog steeds over loopt te zeuren en te liegen. Tegen anderen en nooit in mijn gezicht.”

De coach in ruste heeft sowieso nog een appeltje te schillen met de trainer van de koploper in de Eredivisie. Hij is namelijk niet blij met de manier waarop Wijnaldum behandeld wordt. En dan met name de suggestie dat als Toivonen weer fit is, Wijnaldum moet plaats maken. “Als je die van tevoren dan even bekritiseert, creëer je je eigen logica ten koste van een speler. Bah, ik walg daarvan. Jammer dat een man van mijn generatie en met zo’n mooie carrière zo liegt, draait en zo’n slapjanus is.”