Bladen

Intern onderzoek VARA naar Ribberink-docu

19-02-2013 13:16

De VARA doet een intern onderzoek naar de gang van zaken rond een omstreden radioreportage, waarin werd getwijfeld over het bestaan van een afscheidsbrief van de 20-jarige Tim Ribberink. De documentaire van Bert Molenaar, uitgezonden in DeGids.fm en uitgesmeerd over een speciale website en VARA-blog Joop.nl, zette veel kwaad bloed.

Omdat Molenaar betwijfelde of de afscheidsbrief van Tim Ribberink echt was, besloten de ouders een notitie in de telefoon van Tim via NRC Handelsblad te publiceren. Uiteindelijk zei de documentairemaker dat hij er toch van overtuigd was dat de afscheidsboodschap echt was. De VARA bood (voorzichtig) haar excuses aan de ouders aan, “in het geval wij pijnlijke grenzen hebben overschreden”, en haalde de uitzending van de site. Excuses van de VARA zijn door de ouders niet geaccepteerd, ze stappen naar de Raad voor de Journalistiek.

Onderzoek blijft intern

Tegenover NRC Handelsblad bevestigt de VARA dat een intern onderzoek loopt: “We gaan dit onderzoek doen, omdat we vinden dat we als journalistieke organisatie altijd scherp naar onszelf moeten blijven kijken: de antwoorden kunnen ons helpen in de toekomst, en houden de journalistieke geest scherp. Het is voor intern gebruik. We gaan er in de pers verder dus niet op in.”

Het onderzoek wordt verricht door de oud-ombudsman van De Volkskrant, Thom Meens.