Scheidsrechter Jan Wegereef: ‘Kritiek is vreemd en jammer’

19-02-2013 21:10

Volgende week wordt er weer gesproken over de gedragsregels in het betaalde voetbal. De KNVB gaat om tafel met afgevaardigden van de spelersraden van de Ere- en Eerste Divisie. Waarom? Omdat prominenten uit de voetballerij dit weekend commentaar op de leiding hadden. Het fatsoensconvenant dat na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen door alle spelers en clubs werd getekend, wordt nu bevochten met de stelling: ‘Voetbal is emotie.’ ThePostOnline sprak over de discussie met huidig scheidsrechter Jan Wegereef en oud-scheidsrechter Dick Jol.

Nu of nooit

Johan Derksen, Ronald de Boer en Marco van Basten zijn het met elkaar eens: “Scheidsrechters presteren onder de maat.” Tel daar de steun van PSV en de kritiek van Gert-Jan Verbeek op zo’n beetje het gehele functioneren van de KNVB bij op en er ontstaat een heus front. Stellingen als ‘voetbal is emotie’, ‘scheidsrechters moeten de intentie van spelers aanvoelen’, ‘er zijn geen personality’s onder de scheidsrechters’ en ‘we slaan door, het lijkt op zaalvoetbal’ kwamen de afgelopen dagen voorbij.

“Het is vreemd, ik begrijp het niet”, reageert de teleurgestelde leidsman Jan Wegereef. “Na het tragische overlijden van de grensrechter in Almere, is er een samenwerking ontstaan tussen trainers, spelers en de KNVB. We zaten allemaal op één lijn.” Die lijn was dat partijen nu het momentum hadden om de maatschappij het goede voorbeeld te geven. Met fatsoen en respect voor de regels. “Daar hebben de trainers en spelers zelf voor gepleit, het was een nu-of-nooit gedachte.”

Personality’s

Voormalig scheidsrechter Dick Jol snapt de kritiek wel, maar houdt de voetballerij tevens een spiegel voor. “Er ontstaat irritatie omdat er niet consequent gefloten wordt. De ene week krijg je geel voor een tackle en de andere week is diezelfde tackle niet eens een overtreding.” Toch moeten de trainers en spelers zich inmiddels wel realiseren dat ze zich moeten gedragen. “Als Joey van den Berg (speler van Heerenveen, red.) zo duidelijk ageert tegen een beslissing van de scheidsrechter, dan weet je toch dat je tegenwoordig geel kunt verwachten?”

Wegereef ontkent de aanklacht dat scheidsrechters geen personality’s meer zijn, zoals vroeger. “Ik ken het hele scheidsrechterscorps vrij goed en ik kan je vertellen dat er grote persoonlijkheden tussenzitten hoor.” Somt op: “Blom, Vink, Nijhuis, Van Boekel, Makkelie, en zo zijn er nog meer. Die geven echt niet direct geel als iemand commentaar heeft op de leiding. Het gaat alleen om de manier waarop, of mooier gezegd: c’est le ton qui fait la musique.”

Spelregels

Datzelfde geldt voor de manier waarop spelers een overtreding kunnen maken. Volgens Ronald de Boer moeten scheidsrechters de intentie van een voetballer aanvoelen. Zo kan een speler iemand bewust schoppen, of gewoon per ongeluk te laat inkomen. “Maar om de intentie te weten moeten we ons op het paranormale vlak begeven”, stelt Wegereef. “Wij kijken naar de lichaamstaal en het risico van de manier van inkomen. En vervolgens houden we ons gewoon aan de spelregels.”

Die spelregels zijn niet veranderd, meent Jol. “Maar het probleem ligt ook bij het gebrek aan ervaring. Dit is een andere generatie scheidsrechters. Ze zijn jong, ze hebben zelf niet op hoog niveau gevoetbald en ze zijn niet mondig genoeg om de spelers verbaal te berispen. Dan grijp je sneller naar een kaart.”

Grote jongen

Beide heren lopen de inhoudelijke klachten van afgelopen weekend nog eens af. Over de veelbesproken gele kaart van Van Bommel zegt Jol: “Die kaart kon je als scheidsrechter wel geven. Misschien was het bij nader inzien onterecht, maar iedere voetballer krijgt wel eens onterecht geel.” Hij vervolgt: “En Gert-Jan Verbeek, ik hou van die man hoor, maar als je ferme uitspraken over de KNVB doet, moet je ze wel aantoonbaar kunnen bewijzen.”

Wegereef denkt dat Marco van Basten voornamelijk gefrustreerd was over het afgekeurde doelpunt. “Maar die goal werd terecht afgekeurd, dat lees je overigens nergens. Er wordt vaak kritiek geleverd, maar als je dat doet moet je ook een grote jongen zijn door een juiste waarneming te benoemen.”

Samenleving

Toch blijft de vraag hoe het mogelijk is dat spelers en coaches zo snel na het fatsoensconvenant weer een forse lading kritiek op de scheidsrechters hebben. “Dat is de voetballerij”, zegt Jol. “Maar dat is ook de samenleving. Na de schoppartij in Eindhoven was iedereen geschokt, maar drie dagen later werd er weer iemand anders mishandeld.”

De KNVB wilde inhoudelijk nog geen mededelingen doen. Zij wachten het gesprek over gedragsregels volgende week dinsdag af.