Media & TV

Documentaire: Onder Vrouwen

20-02-2013 16:00

Documentairemaakster Kim Brand vind het singlebestaan in Nederland maar lastig. Relaties en daten brengen allerlei ongemakkelijke situaties met zich mee, en seks is al helemaal een beladen onderwerp. Brand reisde af naar Zambia en leefde daar in totaal bijna 7 weken met Afrikaanse vrouwen, waar ze leerde dat het allemaal helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Je kan bijvoorbeeld in je handen klappen na de seks om de man te bedanken. Wij Westerse vrouwen hebben schaamte, hoe vrijgevochten we ook mogen zijn. ThePostOnline sprak haar en vroeg: wat kunnen wij op relatiegebied leren van Afrikaanse vrouwen?

– Waarom ben je in godsnaam naar Zambia gegaan?

Kim: “Er zijn natuurlijk heel veel films gemaakt over Afrika, maar deze film gaat niet over Aids, misbruik, oorlog of vrouwenbesnijdenis. Het gaat over hoe een groep vrouwen elkaar leert hoe je een relatie moet hebben en welke regels daar aan verbonden zijn. Ik was er in 2008 met een schoolproject, waar ik moest leren om mensen te filmen. De Afrikaanse vrouwen hebben mij toen eigenlijk gewoon meegenomen en hebben mij hun rituelen laten zien. Dat gaf mij het idee voor deze documentaire. Het is een bijzondere gelegenheid dat ik daar zo maar binnen mocht komen en dat ik echt een inkijk kreeg in een ritueel wat normaal geheim is.”

– Je hebt inmiddels ruim een jaar een relatie. Jullie waren pas vier maanden samen toen je naar Zambia ging. Wat vind je nieuwe liefde van jouw ervaringen in Zambia? Pas je je ervaringen toe?

Kim: “Nou nee, ik klap bijvoorbeeld niet in mijn handen als hij is klaargekomen, haha! Dat is namelijk één van de regels in Zambia. Ik denk wel dat ik veel zekerder ben geworden over mezelf. Ook heb ik hem behoorlijk meegesleurd in het verhaal dat ik aan het maken was. Ik ben heel erg open geweest en heb veel nagedacht over onze relatie. Daardoor ben ik veel meer met hem gaan bespreken.”

– Ja, maar je hebt ook bepaalde passages met je nieuwe vriend gefilmd, aan de telefoon bijvoorbeeld, zonder dat hij wist dat het werd opgenomen. Was dat achteraf een issue?

Kim: “Nee, gelukkig niet. Hij heeft gelukkig helemaal geaccepteerd dat ik met die film bezig was en dat ik hem daarbij  nodig had omdat hij immers een deel uitmaakte daarvan. In mijn vorige documentaire was ik zelf niet te zien, en in deze film gaat het eigenlijk helemaal om mij en hoe ik in relaties sta. Daar hoorde hij nu bij.”

– Heb je je Nederlandse vriendinnen nog lessen uit Afrika kunnen meegeven?

Kim: “Nou ja, ik ben natuurlijk geen expert nu, maar mijn vriendinnen zijn wel erg nieuwsgierig. Ik kan ze bijvoorbeeld laten zien hoe ze in Afrika dansen, maar eigenlijk is het een totaal andere wereld. Je kan wel gewoon de regeltjes overnemen, maar het biedt voornamelijk de mogelijkheid tot nadenken over hoe wij dingen doen. Ik denk dat bij Nederlandse vrouwen heel erg de druk ligt om onafhankelijke vrouwen te zijn, die helemaal geen man nodig hebben en die alles zelf kunnen. Dat is het verschil met Afrikaanse vrouwen, die zijn niet bezig met hoe ze zelf zijn, maar hoe ze als vrouwengroep zijn. Die vrouwen zijn opgegroeid met die regels en ze weten niet anders. Als ik vertel hoe ik het in Nederland doe, dan lachen ze me uit.”

– Maak je je zorgen om je vakgebied, nu het mediafonds wegvalt?

Kim: “Nee, volgens mij heeft het geen zin om me daar nu zorgen over te maken. Ik denk dat je gewoon lekker moet doen waar je zin in hebt en wat je leuk vindt. Ik heb nog veel nieuwe ideeën in ieder geval en ik ben nog steeds bezig met televisie.”

– Ga je nog een keer terug naar de vrouwen?

Kim: “Ja, ik ga van de zomer er met mijn vriend heen om hem kennis laten te maken met de vrouwen en om hen de film te laten zien!”

Holland Doc: Onder vrouwen. Woensdag, 20 februari 2013 23:00 Nederland 2