Economie

Europese boeren in hemd gezet

20-02-2013 17:27

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) zegt dat 84% van de Europese boeren slachtoffer is van contractbreuk. De boosdoener? De grote supermarktketens.

De EESC is een adviesorgaan van de Europese Unie. Het rapport uit nogal forse kritiek richting de supermarktketens. De retailers zouden teveel macht hebben en daarmee concurrentie beïnvloeden.

Chantage

63% van de boerenondernemers kreeg te maken met eenzijdige prijsverlaging. 77% werd gechanteerd door middel van dreigementen de producten uit de schappen te halen.

EESC beweert in haar rapport dat de schuld ligt bij een illegale oligopolie van supermarktketens. In Duitsland wordt de markt gedomineerd door 4 partijen. In Nederland en Frankrijk controleren 5 partijen de markt. Volgens de EESC zijn boeren de dupe van de fikse concurrentie tussen de partijen.

Klagen

Marc Jansen, voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zegt over het rapport: ‘We weten dat boeren altijd klagen, en dat is niet altijd terecht.’

Klagen over concurrentie dus. Gaat de EU zijn boeren nog meer beschermen door te interveniëren op de markt? Of zijn de enorme bakken aan landbouwsubsidies wel genoeg? We gaan het zien.