Kunst

Recensie: nieuwe Sticks is gratis, maar niet goedkoop

21-02-2013 10:00

Rapper Sticks is bekend geworden in het hip-hop drietal Opgezwolle en bracht deze winter de CD Stick Bukowski uit – uiteraard, naar de schrijver Bukowski. De CD download je via deze link, kost je nul euro’s, rond de 80 MB aan schijfruimte en levert je zeker een half uur aan luisterplezier op.

Sticks (Junte Uiterwijk, 1982) brak door met de hip-hop formatie Opgezwolle. Tal van videoclips, uitverkochte zalen en absoluut niet onverdienstelijke CD- verkoopopbrengsten later, was de koek op voor drietal Opgezwolle. Nu brengt Sticks alweer zijn vijfde album uit sinds onomstreden klassieker ‘Eigen Wereld’/

De muziek van Sticks valt voor een onbekende met het rapgenre het best te beschrijven als het tegengestelde van de toegankelijkere en commerciĆ«lere hip-hop van Ali-B en Yes-R, dat haast R&B te noemen valt. Het is wat gelaagder, persoonlijker, gepassioneerder en gedistingeerder – oeps, hier is een fan aan het woord. Sta me, voor ik verder in superlatieven verval, je uit te leggen waarom je deze CD gaat luisteren.

Ambitie

Wat sympathiek is aan Sticks, is dat hij nog steeds eager is. Je brengt in 2006 een CD uit, waar iedereen in 2013 nog steeds versteld van staat. Daarna blijf je het land door touren en CD’s uitbrengen. En dan breng je dit nummer uit, waar het enthousiasme van af spat. En de honger. En de wilskracht. Dan laat je zien dat je relevant bent.

Spel van verwijzen

Dat is een kunstje, in de literatuur. Doet elke beetje grote schrijver of dichter: het verwijzen naar andere mythen, schrijvers of bekende delen van geweldige teksten. Dus dat herken je ook in dit nummer. Of niet. Hangt er van af hoe literair je bent. En ja, je mag ook naar voetballers of websites verwijzen. Het is 2013.

Zelfde kunstje, maar dan anders en nog een keer

Dat mag en dat moet zelfs een beetje, in de hiphops: een lied van een ander bewerken tot een eigen versie. Uit respect en erkenning voor deze voorganger.

Volgende week verschijnt een interview met Sticks op ThePostOnline, vrijdag 1 maart staat Sticks in Vera (Groningen) en 27 maart in Paradiso (Amsterdam).