Bits: Playstation 4, Destiny en Depression Quest

22-02-2013 17:30

Sony toonde deze week de Playstation 4 (niet) en de studio Bungie trollde de halve wereld met een bespottelijke ‘aankondiging’. Deze aflevering van Bits is echter óók serieus: maak kennis met Depression Quest!

Sony en de onzichtbare spelcomputer

PS4

Sony zou deze week de Playstation 4 aankondigen en heeft dat ook – min of meer – gedaan. De console zelf was nergens te bekennen, maar er werd wel enige informatie met de pers gedeeld.

De Playstation 4-controller bevat een klein touchscreen en een PS Move-sensor. De console wordt geleverd met een cameraatje en een losse Move-sensor. Sony probeert van de interactie tussen de portable PS Vita en de PS4 iets bijzonders te maken: in veel games werkt de Vita als een soort Wii U-controller. Het is ook de bedoeling dat je met je smartphone of tablet bepaalde functies van de spelcomputer kunt besturen.

Een belangrijk accent komt op het ‘sociale aspect’ van games te liggen. Door middel van een ‘share’-button kun je vrienden uitnodigen om bijvoorbeeld mee te spelen, mee te kijken of screenshots door te sturen. Waarom ik met spelende vrienden ‘mee zou willen kijken’ bleef een mysterie, maar denk aan alle leuke mogelijkheden om je online vrienden te trollen. Goatse? Smiledog? Rick Astley? Share-button!

De Playstation 4 is hoogstwaarschijnlijk niet ‘backwards compatible’. Dat betekent dat je er geen Playstation 3-games in kunt stoppen. Mogelijk worden oudere titels op een gegeven moment wel als download aangeboden. Boze tongen beweerden dat de PS4 geen tweedehandsgames zou afspelen, maar vooralsnog lijkt daar geen sprake van. Het is de bedoeling dat je demo’s, games, films en dergelijke kunt streamen – Sony kocht een tijdje geleden het bedrijf Gaikai dat zich in die techniek specialiseert. Verwacht echter niet dat deze ‘cloud’-functionaliteit meteen beschikbaar is na de introductie; voorlopig is het toekomstmuziek.

Het apparaat verschijnt volgens Sony ‘rond de feestdagen’, maar het is op het moment onbekend of het gaat om een wereldwijde introductie of een gefaseerde. Je kunt hem tijdens de feestdagen waarschijnlijk ergens op de wereld kopen. Wat je voor een PS4 betaalt werd niet gezegd.

Spellenmakers waren er als de kippen bij om nieuwe (filmpjes van) games te laten zien die op de PS4 verschijnen. Een selectie:

Knack

Watchdogs

Destiny

Ook maakte Blizzard bekend dat Diablo III de PS4 aandoet.

Voor de technologiefetisjisten onder jullie is er een overzichtje van de voorlopige specificaties vrijgegeven:

– CPU: 8-core X86-64 AMD Jaguar-processor
– GPU: AMD Radeon Graphics Core Next Engine (1,84 teraflop)
– Geheugen: 8 gigabyte GDDR 5
– Harde schijf: Ingebouwd (grootte is nog onbekend)
– USB 3.0-aansluitingen
– Lengte van het snoer van de bijgeleverde camera: Ongeveer 2 meter (nog niet definitief)

Destiny. Dus.

Destiny
Groot nieuws zou het worden: Bungie kondigde het nieuwe project Destiny groots aan! De pers werd van over de gehele wereld ingevlogen om te zwelgen in informatie en voor de laatste ins en outs! Wat ze te zien kregen was een Powerpoint-presentatie en wat stukjes van het online schietspel. Stukjes waarin niet geschoten werd! Een paar dagen later doen ze het tijdens de presentatie van de PS4 nog even dunnetjes over.

Dat niemand de directeur van Bungie gewurgd heeft zegt veel over de zelfbeheersing van de gamejournalisten! Of – en dat is waarschijnlijker én deprimerender – ze dachten werkelijk dat ze deel uitmaakten van een bijzondere bijeenkomst.

Welnu, Destiny is een ‘MMO-schietspel’. Het komt erop neer dat je altijd online speelt en andere mensen kunt tegenkomen. In een sciencefiction-setting kun je (voor de afwisseling) elkaar overhoop knallen, samen anderen overhoop knallen of in je eentje dingen overhoop knallen. Ex-Beatle Paul McCartney werkt overigens mee aan de muziek van het spel. Destiny verschijnt – vooralsnog – voor de Playstation 3 en 4 en de Xbox 360 en wel eind 2013/begin 2014.

Exit 1up, Gamespy

Onlangs verkocht News Corporation de gameswebsite IGN aan uitgeverij Ziff Davis. Naar verluidt ontving News Corporation minder dan 100 miljoen dollar tijdens de deal, terwijl het IGN in 2005 voor ongeveer 650 miljoen dollar kocht. Ziff Davis heeft nu besloten om andere gamesites die zij in bezit heeft te sluiten en zich vooral op IGN te richten. Bekende sites als 1up, Gamespy en UGO verdwijnen, het personeel wordt – voor een deel – ondergebracht bij IGN.

Het nieuws kwam gisteren naar buiten, omdat Polygon de handen wist te leggen op een interne mail. Toevallig hoor, dat dit gebeurt in een week waarin zowel de Playstation 4 als de nieuwe game van Bungie wordt aangekondigd.

Depression Quest

DepressionQuest
Iedereen heeft wel eens een mindere dag, maar het woord ‘depressief’ wordt vaak wat al te gemakkelijk in de mond genomen. Zoe Quinn, Patrick Lindsey en Isaac Schankler maakten een interactief verhaal waarin je een zwaar depressief persoon ‘speelt’. Het doel – als je het zo wenst te noemen – is het te boven komen van je depressie, terwijl de onderliggende bedoeling is om het probleem bespreekbaar te maken. De makers hebben zelf direct en/of indirect te maken gehad met depressies en hebben hun ervaringen verwerkt in dit ‘avontuur’.

Kleine waarschuwing: dit is geen ‘leuk’ spel, de makers zijn geen dokter of wat dan ook; Depression Quest is géén medisch advies. Als je niet helemaal lekker in je vel zit kun je het beter overslaan, maar als je benieuwd bent naar wat een depressie inhoudt, dan is dit zeer de moeite waard. Bekijk het hier!

 

Mocht je de recensie van Aliens: Colonial Marines nog niet gelezen hebben, dan kun je dat hier alsnog doen. Binnenkort volgen besprekingen van Dead Space 3, Metal Gear Rising: Revengeance en een bijzonder IOS-spelletje. Fijn weekeinde!

Wil je – om wat voor reden dan ook – contact opnemen met Bits? Stuur een mailtje naar [email protected], of volg op Bits op Twitter: ‘@Bitspost’.