Politiek

Eerste Hulp Bij Politiek: Wat doet Wilders in Australië?

22-02-2013 10:00

Beste Chris,

Geert Wilders is deze week in Australië. Hij gaat er lezingen geven over de islam. Waarom doet hij dat eigenlijk? Hij zit in de Tweede Kamer en praat daar steeds over Nederlandse belangen. Kan hij zijn tijd niet beter besteden?

Geen Australië-reis

Beste Geen Australië-reis,

Tweede Kamerleden hebben geen baas. Ze zijn verkozen door het Nederlandse volk en kunnen doen wat ze willen. Zo bestaan er Kamerleden die gekozen zijn en nauwelijks hun werk doen. Daar kan niemand iets aan doen, behalve dat burgers die persoon bij de volgende verkiezingen niet weer aan een zetel helpen. Wilders moet dus vooral doen waar hij zin in heeft. Wij kunnen allerlei meningen hebben over wat Wilders in Australië doet, maar hij beslist dit zelf.

Wilders heeft het idee dat het Westen door de islam wordt bedreigd. In Nederland heeft hij dit standpunt al talloze malen in de Tweede Kamer en via de media verspreid. Iedereen weet inmiddels wat zijn mening over de islam is, maar vooralsnog is hij niet effectief. Zelfs veel van zijn eigen aanhangers blijken niet te geloven dat moslims serieus van plan zijn in het Westen met geweld de sharia in te voeren. Dat geldt zelfs voor mensen die wel kritiek op de islam hebben en sympathie hebben voor de PVV. Velen denken dat Wilders overdrijft.

Doorzettingsvermogen

Politici zijn ook maar mensen. Het is heel demotiverend als een politicus jarenlang een visie verspreid maar daar niets mee bereikt: geen voorstellen aangenomen krijgt, er de verkiezingen mee verliest en jarenlang niet zonder beveiliging over straat kan. Wilders is te bewonderen om zijn doorzettingsvermogen, maar velen kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat zijn strijd zinloos is. Zelfs als je vindt dat de islam een bedreiging is, is duidelijk dat Wilders’ litanie tegen de islam weinig uithaalt. Een constructievere toon zou waarschijnlijk meer mensen overhalen kritischer naar de islam te kijken. Maar dat is Wilders’ keuze niet.

Wilders heeft deze strijd in Nederland zo goed als verloren. Misschien dat dit in de toekomst weer verandert, maar momenteel bereikt hij er niets mee. En dus zoekt hij een internationaal publiek dat zijn boodschap nog niet kent. Hij deed dat al eerder toen hij speeches gaf in New York omdat daar een moskee zou worden gebouwd, hij gaf een speech in Berlijn toen een Duitse PVV-achtige partij werd opgericht, en hij bracht een Engelstalig boek uit over zijn strijd tegen de islam. Zijn lezingen in Australië passen in die lijn.

We moeten afgaan op wat Wilders zelf over deze reis zegt. Waarschijnlijk zegt hij dat het belangrijk is de strijd tegen de islam ook internationaal te voeren. Maar waarschijnlijker is dat zijn internationale strategie moet verhullen dat in Nederland steeds minder oor is voor zijn islamkritiek. Als de media verslag doen van Wilders met een Koalabeer op zijn arm, wordt de aandacht afgeleid van het feit dat de PVV op het islam-dossier in al die jaren nauwelijks iets heeft bereikt.

Chris Aalberts beantwoordt wekelijks op vrijdagochtend een vraag over politiek. Heeft u ook een vraag? Mail hem naar [email protected].