Buitenland

Link abdicatie en homonetwerk Vaticaan

22-02-2013 16:17

Benedictus XVI zei te abdiceren omdat zijn gezondheid sterk achteruitging, maar de Italiaanse krant La Repubblica suggereerde gisteren dat dit mogelijk niet de voornaamste reden geweest is. Benedictus zou op de dag van zijn besluit, 17 december, een 300 pagina’s tellend rapport onder ogen hebben gekregen, waarin over seks, corruptie en een homonetwerk in het Vaticaan wordt gesproken.

Homonetwerk

Het rapport werd door drie kardinalen gepresenteerd aan de paus, waarvan één het vroegere hoofd van de geheime dienst van het Vaticaan zou zijn. Hij en zijn collega’s bezorgden de paus informatie omtrent een om zich heen grijpend ‘door seksuele oriëntatie’ verbonden netwerk van lobbyisten met financiële belangen. De kardinalen zouden een ‘ondergronds homonetwerk’ hebben ontdekt, wiens leden op verschillende plaatsen in Rome en Vaticaanstad seksbijeenkomsten organiseerden.

Reactie Vaticaan

De woordvoorder van het Vaticaan, Federico Lombardi zei dat zowel hij als de kardinalen geen uitspraken zullen doen over de zaak. Hij zei de verdere berichtgeving over het rapport niet meer te zullen volgen. Hij gaf mee: “Let each one assume his or her own responsibilities.”

Wel stelde hij dat de verschillende interpretaties van het rapport ‘spanningen’ teweeg brachten in de aanloop naar het pauselijk conclaaf en dit ingaat tegen wat het Vaticaan en de huidige paus wensen. Paus Benedictus heeft volgens La Repubblica sinds de aankondiging van zijn abdicatie tweemaal gehint naar het rapport en de schokkende inhoud. Hij waarschuwde voor de “temptations of power” en sprak over divisies die het aanzien van de kerk zouden schaden.