Kunst

Pete Rock: ‘Puff Daddy stal beat’

22-02-2013 10:00

Pete Rock (21 juni 1970, Bronx NYC), kreeg enige bekendheid als DJ bij de radio show van Marley Marl. Bekend werd hij door samen met CL Smooth klassiekers LP’s als ”Mecca And The Soul Brother” en ”The Main Ingredient” uit te brengen, maar echt bekend werden zijn remixes, die vaak populairder waren dan de originele versies. 

In de jaren ’90 ontstond het fenomeen waar ik het vandaag over wil hebben: de Pete Rock Remix. Een 12 inch in de jaren 90 was niet compleet zonder een remix van Pete Rock. Zo kreeg hij de kans om een remix te doen voor Public Enemy. De Shut Em Down (Pete Rock Remix) was de aanzet voor het grote succes van de remixes die Pete Rock in de loop der jaren gedaan heeft. 12 inches werden juist gekocht voor de Pete Rock remix en zijn versies waren steeds vaker te horen in de clubs dan het origineel!

Door het succes van beide albums met CL Smooth plus de reputatie die hij opgebouwd heeft met zijn remixes, kreeg Pete Rock ook de mogelijkheid om tracks van artiesten uit een ander genre te gaan remixen. In de jaren 90 richtte zich dat op r&b met remixes voor bijvoorbeeld Monica (Before You Walk Out My Life) en Brandy (I Wanna Be Down) terwijl hij na het millennium artiesten als Mary J Blige, The Black Eyed Peas (They Don’t Want Music) en Lady Gaga (Poker Face) remixen.

Toch wil ik me voor dit stukje focussen op zijn remixes in de jaren 90. Want hoewel hij een paar aardige hip hop dingen in het nieuwe millennium heeft gedaan zoals Non Phixion (If you got love) heeft hij niet vaak meer het niveau gehaald dat hij eerst wel haalde. Daarom heb ik mijn 10 favoriete remixes onder aan dit topic in een youtube link staan.

Het zijn er eigenlijk 11, trouwens, maar dat komt omdat we de remix van Juicy even niet mee tellen. Hier zit namelijk nog wel een aardig verhaal achter.

Pete Rock claimt dat hij de originele track van Juicy gemaakt heeft, en dat Puff Daddy het idee voor de track gestolen heeft na een bezoekje aan het huis van Pete Rock. Om hem nog enigszins in toom te houden heeft hij daarna de credit voor de remix gekregen maar niet voor de originele versie. Luiter hier wat Pete Rock er over zegt: “They had me do a remix, but I tell people, and I will fight it to the end, that I did the original version of that. I’m not mad at anybody, I just want the correct credit.”

Overigens is er nog een soortgelijk verhaal over Q-Tip die Jazz (We Got) nagemaakt zou hebben nadat hij de beat bij Pete rock thuis gehoord had: “At first I was a little upset when I didn’t get the credit when I looked at the album [liner notes], but I’m way over that by now. That was so long ago. I’m on to bigger and better things. I hate talking about old, wack situations that don’t mean nothing no more. But definitely, that was a classic.”

Via deze link vind je mijn 10 (plus Juicy dus) favoriete Pete Rock Remixes. Luister ze.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in donkere muziek.