Business

Ralph Hamers nieuwe CEO ING

22-02-2013 11:36

Ralph Hamers wordt, als de aandeelhouders het goed vinden, de nieuwe CEO van bankenconcern ING. Na Camiel Eurlings als nieuwe CEO van Air France-KLM  is Hamers de tweede Limburger in een week tijd die aan de top komt van een groot beursgenoteerd bedrijf. 

Het aanstellen van Hamers is verrassend. De bank kiest voor een nieuw gezicht met een frisse kijk op de zaak in plaats van een man uit het huidige bestuur of raad van commissarissen.

Jongste ooit

Hamers is met zijn 46 jaar de jongste CEO van ING ooit. Onervaren is hij niet, hij werkt al sinds 1991 bij ING. Wat dat betreft valt ‘de frisse kijk’ best mee. De Limburger zou echter geen ‘vlekje’ hebben van de kredietcrisis en de moeizame onderhandelingen met de Europese Commissie over de splitsing van de bank en de verzekeraar.

Vorige week stuurde Hamers als CEO van ING België nog 1000 man de laan uit. Hamers zou geen snelle jongen maar een keurige retailbankier zijn en daarom geschikt zijn ING in de huidige situatie te leiden. Uit de jaarcijfers van 2012 bleek dat de bank fors moet beknibbelen op zijn core-business, bankieren.

De Limburger zou per 1 oktober 2013 aan het hoofd moeten komen bij ING. De aandeelhouders wordt gevraagd om de huidige CEO Jan Hommen tot 1 oktober te herbenoemen zodat hij de afsplitsing van de verzekeringstak van het bedrijf nog kan afronden.

Roemenië

Hamers heeft naast ervaring in België ook gewerkt als General Manager van ING in Roemenië. Jawel, Roemenië. Een land zonder spaargeld. Toch best lastig bankieren.

Hamers staat voor de lastige taak om het dramatische imago van bankiers op te vijzelen. De haatcampagne tegen SNS bestuurders heeft het imago van de Nederlandse banken er niet beter op gemaakt. Sterkte ermee Ralph.