Sport

‘Johan Derksen is een kletsende oude man’

24-02-2013 09:00

Zondag om half één treffen Feyenoord en PSV elkaar in de Kuip. Normaal gesproken kijken we dan naar 22 spelers op een veld, maar deze vanmiddag  is het tijd om ook de bewegingen in het stadion te observeren, want er staat meer op het spel dan punten voor een voetbalcompetitie. Er zijn namelijk ego’s die gekraakt gaan worden in de catacomben en langs de lijn.

Zondag is ook de strijd tussen Dick Advocaat en Willem van Hanegem. De twee ex-spelers zijn in een ernstige brouille terecht gekomen, nadat PSV-trainer Advocaat een paar kritische opmerkingen had gemaakt over Feijenoord-icoon Willem Van Hanegem.

Bondscoach Advocaat vond dat zijn assistent Van Hanegem zich tijdens de dramatische wisselaffaire met Arjen Robben op het EK van 2004 weinig loyaal had getoond.

Neerslaan

De kwestie draaide om de reactie Van Hanegem op de vraag tijdens een persconferentie wat hij zou doen als Advocaat Robben wéér zou wisselen. “Dan sla ik hem neer”, grapte Van Hanegem.

Dat vond Advocaat niet leuk, ook bijna negen jaar later niet, en dat liet hij merken in een onthullend tv-gesprek met Johan Derksen.

Spijt

Dat was de opmaat tot een voetbalweek vol gekwetst egogedoe, want Van Hanegem startte daarop een publicitair tegenoffensief in zijn wekelijkse AD-column. “Niets van waar”, brieste de briljante middenvelder.

In het stuk onthulde De Kromme dat hij met Advocaat, die geen zin had in een persconferentie met critici, had afgesproken op een ‘ludieke’ manier te reageren. “Ik heb er spijt van dat deze flapdrol er anno 2013 nog steeds over loopt te zeuren en te liegen.”

Slapjanus

Hij hoopt dat Advocaat de beschuldigingen zondag recht in zijn gezicht herhaalt in de catacomben van De Kuip, maar De Kromme verwacht niets, want Advocaat is een ‘slapjanus’ die wordt voortgedreven door angsten.

Daarop reageerde Advocaat weer verbouwereerd dat hij alleen maar ‘aardige dingen’ had gezegd, waarna Johan Derksen het vuurtje afgelopen vrijdag nog verder opstookte in voetbaltalkshow VI (vanaf 37.15 minuten).

Rekening

De VI-chef wees er even fijntjes op dat de schrijver van de column, niet Van Hanegem was, maar AD-voetbalchef Chris van Nijnatten. “En die had nog iets af te rekenen met Advocaat. Die denkt dit is m’n kans: nu krijgt ie van mij ook nog een draai om zijn oren. Zo zit dat in elkaar.”

Vanuit een bos in Breda wordt verbaasd gereageerd. “Alsof ik dat verzin?”, reageert Van Nijnatten tegenover ThePostOnline. “Ik schrijf dat stuk, maar wel op basis van wat Van Hanegem mij vertelt. Die kwam met stevige teksten. Dus, ik zei nog: ‘Dat is best heftig, Willem.”  Maar hij vond het prima.”

Hond

Heeft hij nog iets af te rekenen met Advocaat? “Nee, hoezo? Je mag alles over mij zeggen, maar dit is onzin. Derksen is een kletsende oude man. Ik kijk niet naar VI. Ik denk dat het soms beter is niet alles te volgen.”

Dan fluit hij zacht. De hond wil weer aandacht. “Succes.”