The Ljouwert Shake

25-02-2013 15:00

Na anderhalve week is het klaar, hype over, hier en daar nog een kleine stuiptrekking maar de korte video’s van The Harlem Shake zullen in het archief van het internet gestopt worden. Behalve in Leeuwarden, waar ze denken dat ze wereldfaam behaald hebben met hun versie van deze rage. Nu de elfstedentocht een mythe begint te worden, zijn ze blijkbaar wanhopig opzoek naar een nieuw paradepaardje.

Privé facebookevenement

De juiste ingredienten waren er. Een nieuw plein dat ingehuldigd diende te worden. Media-aandacht vanuit Hilversum waar 3FM coryfee Giel Beelen enkele woorden uitsprak over de plannen. Een facebookevenement dat niet op privé stond, aangezien het verleden geleerd heeft dat mensen daarvoor wél naar het noorden van het land willen afreizen. En als laatste nog een gemeente die opeens lucht kreeg van de zaak en stokjes voor het event wilde steken. Want ja, zelfs in het verre Friesland is je afzetten tegen de plaatselijke politiek iets wat de jeugd graag doet.

Carnaval boven de rivieren

Zondag rond 2 uur in de middag stonden daar enkele honderden Friezen en Friezinnen. Verkleed alsof het carnaval boven de rivieren was en blijkbaar was de zondagsrust ook niet meer zo heilig in het normaal toch redelijke orthodoxe Friesland. Kinderen die in Spiderman pak gehuld waren, schattige meisjes in hun Pikachu pyjama en aan midlifecrisis leidende 50-plussers die verkleed in een boerka hip en toch onherkenbaar mee konden doen aan het grootste evenement in Friesland. Het grootste evenement waar geen ijs voor nodig is.

Tevee ingrediënten

Nogmaals, de juiste ingrediënten waren er. Een plein vol enthousiaste mensen, full-HD camera’s en natuurlijk een goede geluidsinstallatie om de soundtrack van The Harlem Shake af te spelen. Misschien waren er wel teveel juiste ingrediënten, misschien is het niet voor niets dat Friesland een beetje het zwarte schaap van Nederland is. Joost mag het weten, want het uiteindelijk resultaat is een video van 1 minuut 15 waarin mensen gek doen op het bekende liedje. Van het verdere idee is helemaal niks overgebleven. Nee, in plaats daarvan is het zelfs ook nog een reclame geworden voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Trots

Met plaatsvervangende schaamte aanschouwde de wereld de video op YouTube. Titels als ‘De grootste Harlem Shake ter wereld’ of ‘De vetste Harlem Shake ooit’ werden niet geschroomd door de lokale bevolking en media. Eindelijk iets om weer trots op te zijn, moeten ze hebben gedacht. Niet wetende dat de lokale voetbalclub (SC Cambuur) diezelfde week een stagiair een camera in de hand duwde en een veel succesvollere versie liet opnemen. Ow Friesland toch.

Nu is het wachten op de Friese versie van de nieuwe hype Gallon Smashing. Het zal me niks verbazen als ze Friese Vlag zo gek krijgen om een truck vol met melk de dichtstbijzijnde Poiesz supermarkt in te laten rijden, om vervolgens enkele honderden mensen daardoor heen te laten rollen. Ik zal aanwezig zijn om te zien hoe Leeuwarden om alle verkeerde redenen die dag wél wereldfaam behaald.